Kárpátinfo hetilap


| 2022. 03. 27. – 19:12 |
Március 26-án csendes koszorúzással emlékeztek Beregszászon II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 346. évfordulójára. A KMKSZ beregszászi járási és városi szervezetének, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet képviselői először a főiskolán található Rákóczi- és Zrínyi Ilona-mellszobornál, majd a Budapest parkban felállított Rákóczi-lovasszobornál, végezetül a Grófudvarnak nevezett Bethlen-Rákóczi-kastély falán lévő emléktáblánál koszorúztak. Fotó: Internet

Hirdetés

Március 26-án csendes koszorúzással emlékeztek Beregszászon II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 346. évfordulójára. A KMKSZ beregszászi járási és városi szervezetének, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet képviselői először a főiskolán található Rákóczi- és Zrínyi Ilona-mellszobornál, majd a Budapest parkban felállított Rákóczi-lovasszobornál, végezetül a Grófudvarnak nevezett Bethlen-Rákóczi-kastély falán lévő emléktáblánál koszorúztak.

A sajtónak nyilatkozva Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke kiemelte: Rákóczi eszméje ma is élő, és jelen esetben szimbolikus az a harc, amit véghez vitt a számbelileg fölényben lévő ellenséggel szemben. „II. Rákóczi Ferenc legnagyobb tette az volt, hogy felismerte: nincs a világon egy igaz ember számára fontosabb, mint saját népe, nemzete, szabadsága. Ezt tűzte ki célul, s azért harcolt, hogy visszaszerezze a magyar nép szabadságát, s ezzel együtt Európa népeinek szabadságát, szolgálva a kereszténységet. S bár a szabadságharc fizikailag elbukott, de érvényt nyert eszméje, mely szerint minden nemzetnek, melynek önálló szellemisége, saját kultúrája van, joga van az önálló nemzeti léthez, melyet semmilyen abszolutisztikus rendszer vagy uralkodás nem válthat fel. Úgy gondolom, hogy ez napjainkban is így van: semmiféle világi hatalom nem kényszerítheti rá az akaratát egy másik népre csak azért, mert esetleg számbelileg nagyobb” – fogalmazott Sin József, utalva napjaink eseményeire.

A Rákóczi-szabadságharc az első olyan nemzeti küzdelmünk, amely a magyar nemzet összekovácsolását is segítette, hangsúlyozta Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke. Aki elmondta: az intézmény azért választotta a nagyságos fejedelem nevét, mert hozzá szeretnének igazodni. „A Rákóczi-kultuszt próbáltuk továbbvinni azzal, hogy mióta a főiskola felvette II. Rákóczi Ferenc nevét, évről évre ezen a héten Rákóczi-napokat tartunk, ahol bemutatjuk az intézményt a világnak, egyúttal megmutatjuk II. Rákóczi Ferenc nagyságát, felhívjuk a figyelmet mind Ukrajnán belül, mind Ukrajnán kívül erre az eseményre. Sajnos, a háborús helyzet erre nem adott most lehetőséget, de kötelességünk megemlékezni, és reméljük, jövőre békében újra fejet hajthatunk a nagyságos fejedelem dicsősége előtt” – mondta az elnök asszony.

Kósa Eszter

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 13. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.