Bien.hu

| 2022. 03. 28. – 09:58 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A retek egy olyan zöldség, amit mindenkinek ajánlunk, hiszen rengeteg pozitív hatása van, legyen szó akár az egészségünkről, szépségünkről, vagy akár csak az elűzendő fáradtságról.

Ízületi gyulladások

A népi gyógyászat az ízületi problémákra, reumára, köszvényre leginkább a retket ajánlotta. Külsőleg alkalmazva csökkenti a gyulladást és megnyugtatja a fájó testrészt, belsőleg pedig szintén a gyulladások ellen segít, valamint serkenti a szervezet védekező rendszerét, ezáltal erősebbé, ellenállóbbá teszi azt - írja a bien.hu.

Allergia

A retek kiválóan alkalmas az allergiás tünetek enyhítésére is. Napi rendszeres fogyasztásával szervezetünk erősebb lesz, és így a retek segít az allergiás időszak könnyebb átvészelésében. Különösen az éppen tavasszal annyira aktuális virágpor-allergia ellen nyújthat hathatós segítséget, így érdemes naponta megenni néhány darabot belőle.

Vitaminok

A reteknek nagyon magas vitamintartalma van, különösen C-vitaminban gazdag. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy a retket fogyasztó emberek a középkorban megmenekülhettek olyan betegségektől, mint például a skorbut. Ha sok retket fogyasztunk, azzal ma is csökkenthetjük a megfázás és a fertőzésekkel terjedő betegségek megjelenését.

Méregtelenítés

A retek nagyon hasznos eleme lehet a tavaszi méregtelenítő kúránknak. Vitamin- és ásványi anyag tartalma megőrzi szervezetünk egészségét, míg más hatóanyagai segítenek a szervekben felgyülemlett salakanyagok kitisztításában. Rostjai fokozzák az emésztést, hatóanyagai pedig tisztítják a májat és segítik az epekiválasztást.

Kálium-nátrium

A kálium-nátrium arány fenntartása nagyon fontos a szívbetegségek megelőzése szempontjából: a kálium szint ennél a betegségnél csökken, míg a nátriumé megemelkedik. Ezért ha retket fogyasztunk, akkor sokat teszünk a szívünkért és az azzal kapcsolatos betegségek megelőzéséért, mivel ez a zöldség káliumban gazdag, de nátriumban szegény.

Férfiasság

A retket már a középkor óta vágyfokozóként ismerik. Elismert helye volt a nép gyógyászatban, és a korabeli orvosok is ezt ajánlották, ha a férfiak potenciájának növeléséről volt szó. Sok helyen egyenesen Mars isten növényének tartották, illetve a kereszténység előtti időkre is visszavezetik, mint a germán Thor isten szent növényét, aki többek között termékenységéről volt híres.

Szeplők

Régi népi szépészeti módszer és máig nagyon széles körben elterjedt, hogy a retek levét a szeplők halványítására is használták. A szert úgy készítették, hogy a retket (különösen a fekete retket) összedarabolták, esetleg lereszelték, és sóval összekeverték. A növény így levet eresztett, amit éjszakára a szeplőkre kentek. Vitamintartalma feltétlenül ápoló hatással volt az arcbőrre.

Fiatalság

A retek tehát óvja egészségünket, feltölt bennünket hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ápolja és szépíti bőrünket és védi az ízületeinket. Igazán nem kerül sokba, ha minden napra csak egy retket veszünk magunknak, és azt nyersen megesszük. Kár kihagyni, mert cserében fittek, szépek, egészségesebbek, egyszóval fiatalabbak lehetünk!

Hirdetés

Forrás