MTI

| 2022. 03. 28. – 12:18 | Románia |
Sodródó aknát észleltek Románia területi vizein a Fekete-tengeren, a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet. Fotó: Internet

Hirdetés

Sodródó aknát észleltek hétfő reggel Románia területi vizein a Fekete-tengeren, ezért a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet - közölte a román védelmi minisztérium.

Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre 72 kilométerre a  Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duna - Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található - írja az MTI.

A tájékoztatást követően a haditengerészet parancsnoksága riasztotta az aknászhajót, amely - fedélzetén egy aknabegyűjtésre kiképzett búváregységgel - azonnal a szerkezet felkutatására indult.

Szombaton Törökország ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezte:

az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna. Miután az aknát hatástalanították, a forgalom délután újraindult.

A román haditengerészet már múlt hétfőn is járőrözni küldte aknászhajóját, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 19-én azt közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és  fenyegeti a fekete-tengeri hajózást.

Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

Hirdetés

Forrás

MTI