Kárpátinfo.net


| 2022. 03. 29. – 08:48 | Magyarország |
Gondoskodó közösség-díjat kapott Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, az elismerést Lévai Anikó, a Jövőt építünk pályázat ötletgazdája adta át. 

Hirdetés

Átadták a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága Jövőt építünk című pályázatán odaítélt fődíjakat és díjakat a hazai és határon túli építészeknek. Öt határon túli és egy anyaországi építészeti alkotás kapott fődíjat, és további huszonketten kaptak még elismerést. A díjátadóra hétfő délután a fővárosban, a Várkert Bazárban került sor.

A rendezvényen Gondoskodó Közösség Díjat kapott Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, az elismerést Lévai Anikó, a Jövőt építünk pályázat ötletgazdája adta át. Orosz Ildikó megköszönte az elismerést, de hangsúlyozta, hogy nem az ő, hanem a magyar állam gondoskodását kell megköszönni. A főiskola elnöke egyúttal tolmácsolta a menekültek köszönetét, akiket sok esetben éppen a magyar állam segítségével felújított, épített óvodákban helyeztek el Kárpátalján.

Az eseményen Potápi Árpád János köszöntőbeszédében kiemelte: cselekvő nemzet vagyunk, mert az elmúlt tizenkét évben megerősítettük a magyar intézményeket, a kisgyermekektől az idősekig gondoskodunk a közösségeinkről, és megtartóvá tettük a szülőföldünket. A politikus kifejtette, hogy a külhoni magyar közösségek több mint kilencszáz új vagy felújított óvodával gazdagodtak. Csak a XIX. század végén és a XX. század elején volt ilyen mértékű megújulásra példa, mint a mögöttünk hagyott bő évtizedben.

Lévai Anikó az ünnepségen rámutatott arra, hogy az elmúlt években több mint háromezer gyermekintézmény épült a Kárpát-medencében, ezekben a bölcsődékben és óvodákban nagyon sok család és magyarul beszélő kisgyermek lelt második otthonára. Hozzáfűzte, hogy ezekben az intézményekben nemcsak magyar, hanem adott esetben más nemzetiségű gyermekeket is befogadnak. Rámutatott arra is, hogy a megépült vagy felújított épületek nemcsak tégla, hab és habarcs, nemcsak beton és cserép, hanem a közösségek és a magyar családok megmaradásának zálogai is.

Az országnak családokra, a családoknak gyermekekre, a gyermekeknek óvodára van szükségük – mondta Lévai Anikó.

A pályázat célja az volt, hogy díjazzák és megismertessék a közvéleménnyel a Kárpát-medencében 2010 óta a magyar kormány támogatásával épült, mintaértékű bölcsődei, óvodai létesítmények, épületek építészeit.

magyarnemzet.hu/Kárpátinfo

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 13. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.