MTI

| 2022. 03. 29. – 15:00 | Oroszország |
Az orosz jegybank közlése szerint a magánszemélyek készpénzben csak rubelben vehetnek fel kamatot a devizabetétek után. Az intézkedés egyelőre szeptember 9-ig szól. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az orosz jegybank közlése szerint a magánszemélyek készpénzben csak rubelben vehetnek fel kamatot a devizabetétek után. Az intézkedés egyelőre szeptember 9-ig szól.

Az orosz jegybank korábban hat hónapra – 2022. március 9-től szeptember 9-ig – megtiltotta a készpénzdeviza vásárlását magánszemélyeknek - írja az MTI.

Ezen felül, az intézkedés bevezetésétől számított fél évben legfeljebb 10 ezer dollárt lehet felvenni a március 9-e előtt nyitott számlákról,

és ha ennél nagyobb összegre van valakinek szüksége, azt csak rubelben kaphatja meg, a kifizetés napján érvényes piaci árfolyamon.

A szeptember 9-ig érvényes rendelkezés időtartama alatt az engedélyezett devizaösszeget kizárólag dollárban fizetik, függetlenül attól, hogy milyen devizában tartja azt a számláján a tulajdonos.

A jegybank kedden leszögezte, hogy a korlátozások “minden valutatípusra vonatkoznak, beleértve azoknak az országoknak a valutáit is, amelyek nem szerepelnek azon országok listáján, amelyek korlátozó intézkedéseket jelentettek be Oroszországgal szemben”.

A jegybanki közlés szerint tilos továbbá valuták egymás közötti átváltása a magánszemélyeknek rubel beiktatása nélkül.

„Mivel ezek az átváltási műveletek tartalmukat tekintve deviza készpénzes értékesítésnek tekinthetők, nem megengedettek” – indokolta az orosz központi bank.

Hirdetés

Forrás

MTI