MTI

| 2022. 03. 29. – 10:30 | Európai Unió |
Az Európai Unió belügyminiszterei soron kívüli tanácskozásukon új uniós platform létrehozásáról állapodtak meg az ukrajnai menekülthullám koordinálására. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió belügyminiszterei soron kívüli tanácskozásukon új uniós platform létrehozásáról állapodtak meg az ukrajnai menekülthullám koordinálására, illetve az Európai Unióba érkezett menekültek közös nyilvántartására - közölte Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben hétfőn.

Ylva Johansson, a Védelmi Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az új uniós platform lehetővé teszi az európai kormányok számára, hogy információkat cseréljenek az Ukrajnából érkező menekülthullámmal kapcsolatban azért, hogy összehangoltan biztosítsák az érkezettek számára a hozzáférést az EU ideiglenes védelmezési rendszeréhez - írja az MTI.

A platform összehangolja a tagállamok által hozott intézkedéseket a menekültek országok közötti mozgásának megkönnyítésére,

segíti a befogadó-rendszerek fejlesztését és az ellátás folyamatosságát - közölte az uniós biztos.

"Az intézkedés összehangolja az Unió erőfeszítéseit, hogy a menekülteket a legjobb körülmények között fogadhassák a tagállamok" - fogalmazott.

Johansson közölte azt is: a tagországok belügyminiszterei megállapodtak abban, hogy közös tervezetet dolgoznak ki az embercsempészet felszámolására, hogy ezzel is védjék az ukrajnai háború elől menekülőket a kizsákmányolás kockázatától. A stratégia célja, hogy már Ukrajna területén, illetve a határátlépést követően tájékoztassák az érkezőket a lehetőségekről, köztük a menekültügyi eljárások menetéről. Szoros összeköttetést fognak létrehozni az illetékes tagállami hatóságok között az embercsempészek áldozatainak azonosítására, illetve erre vonatkozó képzésben részesítik a határőröket.

A szakminiszterek megállapodtak továbbá az Ukrajnából felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermekek fogadásának összehangolásáról is. Már folyamatban van a kiskorúak tagállamok közötti áthelyezésére és nyilvántartására vonatkozó tervek előkészítése,

amelyek szem előtt tartják a családegyesítés lehetőségét is.

A tagországok megállapodtak abban is, hogy nemzeti készenléti terveket készítenek a közép- és hosszútávú szükségletek kezelésére, figyelembe véve a háború elhúzódásával a menekülthullám esetleges növekedését is - tette hozzá.

Johansson végezetül közölte: az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy biztosítsák az uniós szankciók teljes körű alkalmazását az orosz és fehérorosz állampolgárokkal és szervezetekkel szemben.

Hirdetés

Forrás

MTI