MTI

| 2022. 03. 03. – 10:45

Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat pedig soron kívül kiléptetik - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A NAV közleménye szerint február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, 13 ezren vonaton utazva.

A menekültek többsége csupán néhány kézi táskával érkezik a határra, a legszükségesebb ruhadarabjaival, és a túléléshez elengedhetetlen holmikkal. Vannak azonban olyanok, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt értékeiket is magukkal hozva - írták.

A NAV rámutatott, a háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok akár a személyes poggyászokban, akár a járművekben.

A tiszabecsi határon például hétfőn reggel egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt, amit büntetőeljárásban adtak át a rendőrségnek - olvasható a közleményben.

A NAV közölte, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat soron kívül kiléptetik, hogy azok mielőbb célba érjenek.

A gördülékeny ügyintézéshez folyamatosan egyeztetnek a humanitárius szervezetekkel és a társhatóságokkal. Példaként említették, hogy vasárnap a 100 ezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok soron kívül léphettek ki Záhonynál.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek