MTI

| 2022. 03. 30. – 08:30 | Csehország |
Két hónappal, május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot Csehországban, amelyet azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását. Fotó: Internet

Hirdetés

Két hónappal, május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot Csehországban, amelyet március 4-én egy hónapra azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását.

Petr Fiala jobbközép kormányának kérését a szükségállapot meghosszabbítására kedden este több, mint kilencórás vita után hagyta jóvá a képviselőház - írja az MTI.

A szükségállapot meghosszabbítását a kormánykoalíció öt pártja támogatta, míg a két ellenzéki párt ellene szavazott.

A parlamenti vitában a miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint az intézkedés a cseh lakosságot semmi módon nem érinti.

"A szükségállapotra a menekültek befogadása miatt van szükség" - jelentette ki Petr Fiala.

A kormányfő közlése szerint eddig több mint 300 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, ahol már a háború előtt is több mint 150 ezer ukrán állampolgár élt és dolgozott. A hatóságok valószínűsítik, hogy számos hozzátartozójuk ezért a háború elől Csehországban keres majd menedéket. Petr Fiala többször is leszögezte, hogy az ukránok számára Csehország célország.

A parlamenti alsóház ugyanakkor határozatban felszólította a kormányt, hogy

mihamarabb dolgozzon ki részletes stratégiai tervet az ukrán menekültek betagozódására a cseh társadalomba.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kedden azt írta, hogy egy ukrajnai felmérés szerint akár 800 ezer ukrán is érkezhet hosszabb távon Csehországba. 

Hirdetés

Forrás

MTI