Kárpátinfo hetilap


| 2022. 03. 30. – 12:19 | Kárpátalja |
A Gáton működő Ari Zona étterem is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol napi szinten 130 személy ellátásról gondoskodnak. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A háború kitörése után néhány nappal, amikor menekültek ezrei érkeztek vidékünkre, hogy innét tovább indulva valamelyik szomszédos vagy távolabbi országban kezdjenek új életet, vagy itt, a megyében próbálják átvészelni ezeket az embert próbáló időket, már látszott, hogy a bajbajutottak élelmezése kapcsán elkél mindenféle segítség. Grezsa István miniszteri biztos kezdeményezésére a Hungary Helps támogatásával március közepén indult az az Egytálétel Program, amelyik elsősorban a rászorulók meleg étellel való ellátását célozza. Azóta már négy vendéglátóipari egységben készül naponta közel ezer adag meleg étel. Legutóbb a Gáton működő Ari Zona étterem csatlakozott a kezdeményezéshez. Itt napi szinten 130 személy ellátásról gondoskodnak.

– Elmondhatom, hogy elérkeztünk a projekt új fejezetéhez, amikor is nem csupán olyan helyekre szállítunk meleg ételt – például az ungvári vasútállomásra, a menekültszállóvá átalakított munkácsi kollégiumokba stb. –, ahol a menekültek étkezése nem megoldott, hanem gondoltunk azokra az egyedülálló idős, beteg emberekre is, akik a háború miatt a korábbinál még nehezebb helyzetbe kerültek. Hisz közülük nagyon sokaknak ideiglenesen le kell mondani az eddigi támaszukról, valamelyik fiatal családtagról, rokonról, akik most a határ túloldalán húzzák meg magukat – tájékoztat Kudlotyák Krisztina programfelelős. – Mivel minden egyes adag ételt valamennyi esetben el kell juttatni a megadott címre, ez még nagyobb szervezést igényel. Örömmel vettük, hogy ezt a nem könnyű feladatot szinte minden esetben maguk a programba bekapcsolódott vendéglátóipari egység dolgozói vállalták fel. Bár önmagában a közel ezer adag is egy tekintélyes szám, itt nem állunk meg. Felmértük, további vendéglátós is akad, aki az ételek elkészítését felvállalja. A bővítés menete most azon múlik, hogy mennyi forráshoz jutunk, s hogy partnereinkkel, elsősorban az önkormányzatok dolgozóival milyen hatékonyan tudjuk megszervezni az ételek kiszállítását. Emellett fut két másik alprogramunk is: az egyik a száraz tészta beszerzését célozza, a másik pedig a lisztét. Ebből az utóbbiból a későbbiek folyamán kenyeret szeretnénk süttetni a bajbajutottaknak.

Heé Béla, az Ari Zona tulajdonosa lapunk tudósítójának elmondta, hogy számukra nagyban megkönnyíti a túlélést a mostani felkérés.

– A megnyitás óta eltelt bő másfél év alatt az itt dolgozókból nagyszerű csapatot sikerült kovácsolni, és eddig senkit sem kellett elküldeni – magyarázza beszélgetőpartnerem. – Köszönhető a magyar kormánynak, az elkövetkező hetekben lesz munka bőven.

Mint megtudtuk, az étterem tulajdonosa maga vállalta annak a jelenleg 95 adag ételnek a kiszállítását, amellyel az itteni családoknál meghúzódó menekültek, illetve az idős, egyedülálló emberek sorsát könnyítik meg.

Csapatunk elkísérte azokat az önkénteseket, akik harminc adag meleg ételt vittek az izsnyétei óvodában ideiglenes otthonra lelt menedékkérők számára.

– Harmincnál voltunk már valamivel többen is – tájékoztat Orosz János izsnyétei elöljáró. – Megfigyeltük, hogy az itt meghúzódók jelentős része néhány napon belül távozik. Egy részük a külföldön élő rokonaikhoz igyekszik, másik, nagyobb részük a megyében tervezi átvészelni ezeket a nehéz időket, úgy, hogy lakást bérel, netán valahol munkába áll.

A menekültekkel beszélgetve kiderült, hogy főként Kijevből, Harkivból, Csernyihivből érkeztek. Valamennyien elégedettek az itt biztosított körülményekkel, ám már nagyon várják, hogy megszülessen a béke és hazatérjenek.

Kovács Elemér

Hirdetés

 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program
 • Újabb szakaszába lépett az Egytálétel Program

 • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 14. számában jelent meg.
 • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
 • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
 • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.