Origo
| 2022. 03. 31. – 18:00 | Világ |
Egy amerikai startup a levegőből állít elő tiszta vizet, ami akár forradalmi megoldást is kínálhat a szárazságtól erősen sújtott területeken. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy amerikai startup a levegőből állít elő tiszta vizet, ami akár forradalmi megoldást is kínálhat a szárazságtól erősen sújtott területeken. A technológia mögé pedig már olyan szereplők is beálltak, mint Bill Gates vagy a BlackRock.

A Source Global nevű startup olyan hidropaneleket gyárt, amelyek képesek a levegőből tiszta ivóvizet előállítani, és eljuttatni azt súlyosan vízhiányos területekre. A vállalat vezetője Cody Friesen még 2014-ben, az arizonai állami egyetemen találta fel ezeket a paneleket, majd egy évvel később megalapította a Source Globalt.

A startup által gyártott panelek költsége jelenleg darabonként 2000 dollár 

– írja a CNBC-re hivatkozva az Origo.

A technológia úgy működik, hogy a panelek kinyerik a vízpárát a levegőből, majd azt úgy „csomagolják", hogy a pára tízezerszer koncentráltabb legyen, mint a légkörben. A nap hőjét felhasználva a rendszer a molekulákat vízzé alakítja, melyet a panel magában tárol, és végül kinyerhető belőle a tiszta víz.

A megoldás pedig ma már a gyakorlatban is megjelenik. 2018-ig Friesen cége egy 40 panelből álló létesítményt telepített Kenyában, ahol a Sambru Girls Foundation nevű szervezet tagjai mindennapos veszélynek voltak kitéve a vízgyűjtés során. A technológiának köszönhetően most már saját vízforrással rendelkeznek.

A Source Global összesen már 52 országban, 450 különböző projekt keretében telepített hidropaneleket. A cég pedig nemrég 150 millió dollárnyi tőkét kapott olyan jelentős befektetőktől, mint a Bill Gateshez köthető Breakthrough Energy Ventures, a BlackRock, a Duke Energy vagy a Lightsmith Group.

Az ilyen jellegű megoldásokra pedig várhatóan hatalmas igény lesz a következő időszakban.

Indiában például különösen nagy szükség lenne rá, az országban ugyanis nagyjából 800 ezer településen nem elérhető a tiszta ivóvíz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint egyébként 2025-re a Föld összlakosságának fele élhet vízhiányos területeken.

A probléma azonban messze nem csak a szegényebb, fejlődő országokat érinti. Az Egyesült Államokban például közel 2,5 millió kilométernyi ólomcső vízvezeték található a földben, és naponta nagyjából 750 jelentős vízvezetéknél tapasztalnak valamilyen csőtörést. A hidropanelekben rejlő üzleti lehetőség tehát jelenleg hatalmas, nem véletlen, hogy a nagybefektetők is igyekeznek korán beszállni.

Hirdetés

Forrás