MTI

| 2022. 03. 31. – 07:11 |
Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról. Fotó: Internet

Hirdetés

Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy szerdai telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak - közölte szerda este a német kormány szóvivője.

Steffen Hebestreit közleménye szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára - írja az MTI.

Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések.

A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át - fejtette ki Vlagyimir Putyin.

Olaf Scholz "a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba", csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint "az energia-szállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják" - áll a közleményben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Putyin tájékoztatta Scholzot és Draghit az orosz gázexport rubelesítéséről. Telefonon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárt és Mario Draghi olasz miniszterelnököt azzal a döntésével kapcsolatban, hogy az orosz gázért rubelben kell majd fizetni - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Forrás

MTI