MTI

| 2022. 03. 04. – 15:30

Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

Az Oroszországgal közös nyolc program teljes uniós finanszírozása 178 millió, míg a Fehéroroszországgal közös két programé 257 millió euró az 2014-2020 közötti időszakra. A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak - írja az MTI.

Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik.

A sajtóközlemény tudatta azt is, hogy a testület ugyanakkor további lehetőséget keres az Ukrajnával határos uniós tagállamok - Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia - és Ukrajna közötti együttműködési programok megerősítésére, valamint Ukrajna részvételére az ENI CBC fekete-tengeri régióját célzó programjában és az Interreg Duna Transznacionális Programban.  

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette azt is, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel történő együttműködést a kutatás, a tudomány és az innováció területén.

A Bizottság a Horizont Európa 95,5 milliárd euró költségvetésű kutatási és innovációs program keretében nem köt új szerződéseket és megállapodásokat orosz szervezetekkel. E programban jelenleg nincs olyan, folyamatban lévő projekt, amelyben orosz szervezetek részt vennének.

Négy orosz kutatószervezet részvételével, több projektre vonatkozó támogatási megállapodás előkészítése zajlott, de a Bizottság a felfüggesztés mellett döntött.

A kisebb összköltségvetésű -79 milliárd eurós - Horizont 2020 program 86 projektjében jelenleg 78 orosz szervezet veszt részt. A Bizottság felfüggeszti a meglévő szerződések értelmében történő kifizetéseket is.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek