Közélet | 2022. 03. 04. – 17:32 |
Az ukrajnai háború kezdete óta már 706,3 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba -  közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán péntek délután. Egy felmérés szerint a lengyelek 73 százaléka bekapcsolódott az ukránoknak szánt segítségnyújtásba. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrajnai háború kezdete óta már 706,3 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba -  közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán péntek délután. Egy felmérés szerint a lengyelek 73 százaléka bekapcsolódott az ukránoknak szánt segítségnyújtásba.

Csak csütörtökön 99,2 ezren, péntek 15 óráig pedig 59,1 ezren lépték át a határt

- derült ki határőrség adataiból, közölte az MTI.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közölte: Lengyelországba összesen 170 ország állampolgárai menekültek Ukrajnából, a harmadik országok polgárainak egy része - például az ukrán egyetemek indiai hallgatói - már haza is utazott.

Varsó főpolgármestere, Rafal Trzaskowski egy csütörtöki rádióinterjúban elmondta: a fővárosba egyelőre mintegy 100 ezer ukrajnai menekült érkezett, illetve utazott át rajta. Közülük mintegy 3 ezren fordultak meg a varsói Ursynów negyed stadionjában létesített, átmeneti  szállást is biztosító önkormányzati befogadóközpontban.

Csütörtökön a Mazóviai vajdaság szervezésében a varsói Torwar stadionban egy másik, 500 férőhelyes befogadóközpont is megnyílt.    

Lengyelország-szerte összesen mintegy 30 befogadóközpont és 22 információs központ működik az ukrajnai menekültek számára. Varsóban az információs központok a három legforgalmasabb pályaudvaron, valamint a Chopin repülőtéren is találhatók.  

Az elmenekülőkön az állam és az önkormányzatok által szervezett segítségnyújtás mellett számos magánember is segíteni próbál. A Rzeczpospolita című lengyel napilapban pénteken közölt felmérés szerint a lengyelek 73 százaléka már részt vett a segítségnyújtás valamelyik formájában, a legtöbben  az adománygyűjtésekbe kapcsolódtak be.

A megkérdezettek 4 százaléka szállást nyújtott az ukránoknak, 3 százalékuk önkéntes munkával támogatja őket, további 3 százalék pedig térítésmentesen fuvarozza őket a lengyel-ukrán határtól.

A lengyel média számos lengyelországi cég által továbbított  adományokról, az általuk rendelkezésre bocsátott szálláshelyekről is beszámol.

Számos ukrán állampolgár továbbra is a Lengyelországban élő rokonánál, ismerősénél talál szállást.

Lengyelország egyúttal az Ukrajnának szánt, külföldről érkező humanitárius segítség csomópontjává vált. A szállítást felügyelő lengyel állami Stratégiai Tartalékok Ügynöksége (RARS) elnöke, Michal Kuczmierowski pénteken a PAP hírügynökségnek elmondta: naponta mintegy száz kamion indul Ukrajnába a RARS logisztikai központjaiból, elsősorban gyógyszereket, egészségügyi műszereket és élelmiszert, valamint tűzoltósági felszerelést és áramfejlesztő generátorokat szállítanak.

Hirdetés

Forrás

MTI