HáziPatika.com

| 2022. 03. 04. – 09:55

Bizonyos életszakaszokban vagy élethelyzetekben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vasra van szükségünk ahhoz, hogy elkerülhessük a vashiányos állapottal járó kellemetlen tüneteket és azok következményeit.

Az egészséges vérképzésben részt vevő vas létfontosságú mikroelem, hiszen elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az oxigén eljusson a szervezetünk valamennyi sejtjéhez. A vas hiányára olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a folyamatos kimerültség, gyengeségérzet, koncentrálási zavarok, szabálytalan szívverés, gyakori fejfájás, szédülés, feledékenység, afták, sápadt bőr, hidegérzet, nyelési zavarok, székrekedés, étvágytalanság, töredező körmök, hajhullás, nyugtalan láb szindróma, illetve az immunrendszerállapotának romlása is - írja a Házipatika.com.

Gyermekkori vashiány

Gyermek- és serdülőkorban különösen fontos, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő vasmennyiséghez: vas nélkül aligha lehet tökéletes az agy, illetve a mozgás és a kognitív képességek fejlődése. Féléves korig napi 6 mg, 10 éves korig 8 mg, serdülőkorban pedig a fiúknak 10 mg, a lányok számára pedig 12 mg vasbevitelről kell gondoskodni. Ha ehhez a vasmennyiséghez a gyerekek nem jutnak hozzá, annak nemcsak rövid, hanem hosszú távon is komoly következményei lehetnek, például tanulási nehézségek, memóriazavarok, vagy a szociális kapcsolatokban jelentkező problémák.

A nők kiemelten veszélyeztetettek

A nők vasigénye nemcsak serdülőként, hanem felnőttkorban is magasabb a férfiakénál, különösen a menstruáció miatt, ami már önmagában okozhat vashiányos állapotot. A nőknek több vasra van szükségük a terhesség és a szoptatás időszakában is, amikor a mikroelem hiánya nemcsak a kismama szervezetének működését, hanem a növekvő magzat egészségét is veszélyeztetheti, megnövelve a koraszülés és a különböző fejlődési rendellenességek kockázatát. Miután maga a szülés is gyakran jár komolyabb vérveszteséggel, ezért azt követően szintén lehet szükség célzott vaspótlásra.

Betegségek, sérülések és túlsúly

A jelentősebb vérveszteséggel járó műtétek, sérülések, esetleg a vérző aranyér, vagy a véradás mindkét nemnél, bármely életszakaszban vashiányt okozhat, amelyet mellékhatásként bizonyos gyógyszerek, valamint a különböző betegségek, felszívódási zavarok - például cöliákia - szintén előidézhetnek. Megnő a vasigényük azoknak is, akik intenzíven sportolnak, és jelentős túlsúly esetén ugyancsak gyakori probléma a vashiány. Az optimális testsúly eléréséhez választott fogyókúra, vagy az életmódszerűen bevezetett diéta során is oda kell figyelni a megfelelő vasmennyiség bevitelére.

Biztonságos vaspótlás

Mivel a vasat nem vagyunk képesek magunktól előállítani, ezért azt elsősorban vastartalmú ételek és italok elfogyasztásával vihetjük be a szervezetbe - ez azonban önmagában gyakran nem elég. A vörös húsok könnyen, jól felszívódó, úgynevezett hem-vasat tartalmaznak, a fehér húsok azonban már jóval kisebb mértékben járulnak hozzá a vasbevitelhez. A növényi eredetű élelmiszerek szintén tartalmaznak vasat, azonban olyan formában, amelyből szervezetünk csak elenyésző mennyiséget képes hasznosítani. Éppen ezért szükség esetén érdemes célirányos vaspótlást alkalmaznunk.

A patikákban a különböző, vény nélkül kapható, szájon át szedhető készítmények közül érdemes előnyben részesítenünk a jól felszívódó és kényelmesen alkalmazható változatokat. Ilyenek például a vas-polimaltóz komplexet tartalmazó készítmények, amelyek C-vitamin pótlása nélkül, és akár más gyógyszerekkel együtt szedve is maximálisan képesek kifejteni hatásukat. Miután bármikor bevehetők, étkezéssel vagy attól függetlenül is, így könnyen illeszthetőek a napirendbe. További előnyük, hogy alkalmazásuk során nem kell tartani a túladagolástól sem, mert csak annyi vas szívódik fel belőlük a szervezetben, amennyire szükség van, így biztonságos módon járulnak hozzá a vashiány megelőzéséhez.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek