Mozaik | 2022. 03. 05. – 09:00 |
Mikroszkóp nélkül is látható baktériumot fedeztek fel, mely sokkal összetettebb sejtekből áll, mint azt a tudósok előre gondolták. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mikroszkóp nélkül is látható baktériumot fedeztek fel, mely sokkal összetettebb sejtekből áll, mint azt a tudósok előre gondolták. A mangrove fából származó mikroorganizmus akár két centiméter hosszúra is megnőhet.

A tudósok egy hatalmas, mikroszkóp nélkül is látható baktériumot fedeztek fel, ami nagyobb, mint egy ecetmuslica – írta a Science magazinra hivatkozva a Hirado.

A kutatásról szóló jelentést február 18-án tették közzé a bioRxiv preprint adatbázisban.

A tudósok leírták, hogy az egysejtű organizmus egy vékony madzaghoz hasonlít, akár két centiméteresre is megnőhet, és a mangrove fákból származik. A baktérium az összes DNS-ét egy hártyás tokban hordozza, ellentétben a legtöbb baktériummal, amelyeknél a DNS kötötten lebeg a sejtjeikben. Ez a tulajdonság a többi prokariótától is megkülönbözteti az újonnan felfedezett mikroorganizmust.

A prokariótákkal ellentétben az eukarióták összetettebb sejtekkel rendelkeznek. Az újonnan felfedezett mikroorganizmus a prokarióta és az eukarióta közötti határvonalon mozognak, mivel DNS-üket egy membránhoz kötött tokban hordozzák. Emellett egy második, nagyméretű, vízzel teli tokkal is rendelkezik, amely a sejt teljes térfogatának több mint 70 százalékát foglalja el.

Egy, a Thiomargarita nemzetségbe tartozó kénevő baktérium ugyanilyen vízzel teli tokot hordoz magában. A genetikai elemzés alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az újonnan felfedezett baktérium ugyanahhoz a nemzetséghez tartozhat.

Ez a hatalmas baktérium akár a komplex sejtek evolúciójának egyik hiányzó láncszeme is lehet

– mondta Kazuhiro Takemoto a Kyushu Műszaki Intézet biológusa.

Chris Greening a Monash Egyetem mikrobiológusa szerint a baktériumokra gyakran úgy gondolunk, mint kicsi, egyszerű, viszonylag fejletlen életformákra, ez a baktérium azonban ennek az ellenkezőjét bizonyíthatja.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!