MTI

| 2022. 03. 06. – 12:14

Vasárnap reggelig 540 millió forint felajánlás érkezett az orosz-ukrán háború kitörése után a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Kossuth rádióban.

Az MTI közlése szerint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke a Vasárnapi újság című műsorban köszönetet mondott a 1357-es nemzeti adományvonalon és a 11711711-22222222-es bankszámlaszámon adományt felajánlóknak, egyúttal hangsúlyozta:

továbbra is várják a pénzbeli és szálláshely-felajánlásokat, a tartós élelmiszereket, valamint az önkéntesnek jelentkezéseket.

Közölte, a karitatív szervezetek a határ menti településeken és a budapesti pályaudvarokon kialakított segítőpontokon eddig több mint 59 ezer embernek nyújtottak támogatást, mintegy 200 millió forint értékben.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kormány első lépésben 600 millió forintot, majd további 1,3 milliárd forintot különített el arra, hogy közvetlen segítséget juttasson el Kárpátaljára, sőt azon túlra is.

Soltész Miklós arra kérte a magyar baloldali ellenzéket, hogy

"ne játszanak a tűzzel, ne akarjanak fegyverszállítást, ne akarjanak katonákat, ne akarjanak minket magyarokat is belesodorni a háborúba, elég tragédia van Ukrajnában".

A Karitatív Tanács elnöke úgy fogalmazott, óriási bűnt követ el a kárpátaljai magyarokkal szemben az, aki "úgy nyilatkozik, hogy ebben nekünk tevőlegesen részt kell vennünk".

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben kitartásra, türelemre és szeretetre lesz szükség.

Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója a műsorban elmondta: a közmédia rendkívüli Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsorában a felajánlások 80-90 százaléka különböző szállásformákra vonatkozik.

Kiemelte, a közmédia csatornáin azt kívánja bemutatni, hogy a háború mellett megjelenik az összefogás és a remény is. Úgy fogalmazott: "a sötétség mellett mindig ott van a fény is", példaként említve, hogy a nagy összefogásnak köszönhetően két súlyos betegségben szenvedő kisgyereknek tudtak segíteni, akiknek a sorsát a közmédia folyamatosan figyelemmel kíséri majd.

Siklósi Beatrix elmondta, hogy

leginkább riadtságot látnak a Magyarországra érkező menekültek arcán, akik megnyugvással fogadják az ismeretlenektől érkező segítséget.

Szólt arról is, hogy főként szétszakított családokkal találkoznak, akik aggódnak otthon maradt férfi rokonaik miatt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek