Közélet | 2022. 03. 07. – 11:36 |
Az elmúlt héten a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) sietett segítségükre: több mint 12 millió forint értékben tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket adott át szombaton Beregdarócon. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Magyarország példaértékű humanitárius segítséget nyújt az Ukrajnából hozzájuk érkező menekülteknek. De nem feledkezik meg Kárpátaljáról sem, ahová szintén sokan jöttek a háború elől menekülve, s ellátásuk bizony meghaladja az itteniek erejét. Az elmúlt héten a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) sietett segítségükre.

Az NSKI több mint 12 millió forint értékben tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket adott át szombaton Beregdarócon, amit a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatnak el a bajban lévő emberekhez.

A „szeretetajándék” átadása alkalmából a település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón Szász Jenő, az NSKI elnöke hangsúlyozta, hogy amikor baj van, meg kell fogjuk egymás kezét, hogy segítsünk a nehéz kihívások idején. A szeretet megnyitja az ember szívét és mindannyiunkat cselekvésre hív, fogalmazott az elnök, aki arról is beszámolt, hogy az intézet most már közel tíz éve tart szoros kapcsolatot a kárpátaljai református és katolikus egyházakkal, évente rendszeresen adományokkal keresik fel az általuk patronált intézményeket. Most, amikor ez a háborús helyzet kialakult, úgy éreztük, kötelességünk jönni. Hála Istennek, hívó szavunkra nagyon sokan ajánlották fel segítségüket, fogalmazott Szász Jenő, aki megköszönte a magyar kormány támogatását is.

Ebben a nehéz időszakban együtt dobban nem csak az ország, de az egész nemzet szíve, kezdte beszédét Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy minden bajbajutott ember segítséget remél, s a magyar kormány segítséget is nyújt minden, a háború elől Magyarországra menekülő ember számára. A határátkelők közelében segítőpontokat alakítottak ki, igyekeznek mindenkinek szállást, ellátást biztosítani stb.

Ebben a munkában hatalmas feladatokat vállaltak a karitatív szervezetek. A kormány is jelentősen kiveszi ebből a feladatból a részét. Szentkirályi Alexandra ezúttal arról számolt be, hogy most újabb hárommilliárd forint támogatást biztosítanak a hat legjelentősebb, menekülteket ellátó karitatív szervezet számára, amelyek a hat segítségponton tevékenykednek. A kormányszóvivő arról biztosított, hogy ha szükséges, a kormány további támogatást tud biztosítani annak érdekében, hogy minden bajba jutott, Ukrajnából érkező menekült a megfelelő segítséget megkapja. Szívet melengető, felemelő érzés, hogy a magyar emberek hovatartozástól függetlenül össze tudnak fogni, együtt dolgoznak és egyetlen cél lebeg a szemük előtt, az, hogy ezeket a sokszor egy táskával érkező, az életüket, otthonukat hátrahagyó embereket segítsék, fogalmazott a kormányszóvivő asszony, aki köszönetet mondott az NSKI vezetésének is, hogy a Kárpátalján működő történelmi egyházakon keresztül segíti az otthon maradottakat, a hozzájuk menekülőket.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a választókörzet 88 települése közül 24 közvetlenül határos Kárpátaljával, így őket „élesben érinti” kialakult helyzet. Az itt élők, lehet mondani, egy emberként álltak a nemes ügy mellé és próbálnak a rendelkezésre álló erőforrások révén segíteni a menekülőkön. Sokunknak kötődése is van Kárpátaljához, így valóban szívből jön a segítségünk, mondta a képviselő, aki a térség szülöttének, Kölcsey Ferenc nemzeti imává vált Himnuszának szavaival mondott köszönetet a segítőknek: „Isten, áldd meg a magyart”.

Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspökének nevében köszönte meg azt a nagymértékű fizikális és lelki segítségnyújtást, amit az elmúlt időszakban tapasztalunk. A lelkész hitet tett amellett, hogy az ilyen hatalmas összefogás úgy jöhet létre, s akkor áldásos, ha ott van Jézus Krisztus, s ha az ő nevében össze tudunk jönni, akkor hatalmas csodákat tudunk megtapasztalni, hangsúlyozta. Taracközi Ferenc elmondta, hogy a KRE az idei esztendőt a hálaadás éveként határozta meg. Sokakban viszont most megfogalmazódik a kérdés: hogyan és miért tudunk hálát adni ilyen kihívások között? És lám, minden nap megtapasztalhatjuk, hogy van miért hálát adni, mondta. Most például ezért a hatalmas összefogásért. Hálás szívvel megköszönjük a magyar kormánynak, a segítő embereknek mindazt, amit rajtuk keresztül az örökkévaló Isten számunkra ajándékoz.

A Kárpátaljai Római Katolikus Egyház nevében Harapkó Marianna, a beregszászi Szent Anna Karitász vezetője köszönte meg az adományt, az anyaország részéről nyújtott megannyi segítséget. Az igazgató asszony meghatottan tett bizonyságot arról, hogy jobb adni, mint kapni.

Az adományátadáson részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek. Záhonyban a Magyar Református Szeretetszolgálat, Lónyán a Magyar Vöröskereszt, Barabáson a Katolikus Karitász, Beregsurányban a Máltai Szeretetszolgálat, a határ ukrán oldalán az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat segítségpontjai kapnak majd a pénzből. Soltész Miklós megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, nagyságrendileg 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 10. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.