Hirado.hu
| 2022. 03. 07. – 12:08

Folytatódnak a harcok Ukrajnában. A BBC szerint éjjel több városban is légitámadásokról számoltak be, a fővárosban a katonák és a civilek is készülnek az újabb orosz támadásra. Mariupolban vasárnap újra megpróbálták a lakosság kimenekítését, szombaton ugyanis az evakuáció meghiúsult, amiért az ukránok és az oroszok egymást okolják.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint szombaton és vasárnap az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny városának határában hatalmas tüzek égtek, a horizontot vastag füstfelhő fedte be - írja a Hirado.

Az orosz csapatok előrenyomulásával Irpiny lakosai a frontvonalba kerültek, a városban napok óta folyamatosak a bombázások, a BBC értesülései szerint pedig hétvégén is folytatódtak a heves harcok. Irpinyből már korábban megkezdődött a lakosok kimenekítése.

Az ukrán katonák egy lebombázott hídon keresztül kísérték az embereket a fővárosba, ahonnan vonatokkal menekültek tovább.

A BBC közölte, hogy Csernyihivben, Harkivban, és Szumiban is újabb légitámadások voltak szombat este. Az ukrán rendőrség által közzétett felvételeken a Kijevtől körülbelül 85 kilométerre található Bila Cerkva városában is hatalmas volt a pusztítás. A lakóházak közül alig akad olyan, ami épen maradt volna, az utcákon pedig a rakéták becsapódásának nyomaiként hatalmas lyukak keletkeztek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombat esti videóüzenetében újra harcra szólította népét. Az államfő úgy fogalmazott, hogy az ukránok nem hátrálnak meg.

„Harcoljatok a jogaitokért. A szabadságért Ukrajnáért. Harcoljatok együtt az összes ukrán várossal, ahol az élet szent és ahol a lakosok nem félnek semmitől” – fogalmazott Zelenszkij.

A Kijevet védő katonák ennek megfelelően készültek fel az orosz támadásra. Bár a hatóságok jelentése alapján az orosz egységek még nem hatoltak be a fővárosba, vasárnapra virradóan is több légitámadásról adtak hírt. Az ukrán katonák azt mondták, készen állnak a harcra.

Ukrán hatóságok vasárnap hajnalban azt is jelentették, hogy az orosz egységek a Kijevtől 150 kilométerre délre található kanivi vízerőművet próbálták bevenni. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig arról számolt be,

hogy a Luhanszki és Donyecki szakadár csapatok további legalább 10 települést vontak az ellenőrzésük alá.

Az továbbra is bizonytalan, mikor folytatódhat az Azovi-tenger mellett fekvő Mariupol evakuálása. A szemben álló felek tűzszüneti megállapodása alapján szombaton napközben zajlott volna a kimenekítés, ám ez elmaradt. Az ukrán hatóságok szerint azért kellett elhalasztani, mert az orosz egységek tűz alá vették a kivezető utat, míg az oroszok szerint az ukránok élő pajzsként akarják használni a civileket, ezért nem engedték el őket.

Az orosz-ukrán tűzszüneti megállapodás értelmében Volnovaha városából is humanitárius folyosót nyitottak volna, a város vezetése szerint viszont valószínűtlen, hogy a napokban el tudják kezdeni a lakosok kimenekítését.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek