Mozaik | 2022. 03. 07. – 11:30 |
Felfüggesztette oroszországi működését a Netflix amerikai streamingszolgáltató – közölte a vállalat egyik szóvivője vasárnap. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Felfüggesztette oroszországi működését a Netflix amerikai streamingszolgáltató – közölte a vállalat egyik szóvivője vasárnap. Aznap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.

A Netflix a „helyi körülményekre” hivatkozva döntött a lépésről, de annak hátteréről részleteket nem közölt - írja az MTI.

Ugyancsak vasárnap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni,

illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.

Közleményében a vállalat azt írta: azért kényszerültek ezt a döntést hozni, mert Oroszországban pénteken törvényt fogadtak el az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztésének szankcionálására. A TikTok jelenleg vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek az új orosz jogszabálynak.
Egyúttal hozzátették, hogy a felfüggesztés az üzenetküldési szolgáltatást nem érinti.

Hilary McQuaide, a TikTok szóvivője azt mondta, alkalmazottjaik biztonsága kiemelten fontos a vállalatnak, és nem szeretnék kitenni komoly büntetés veszélyének sem az orosz munkatársaikat, sem a felhasználóikat.

Oroszországban sok tüntető, aki utcára vonult tiltakozásul az ukrajnai háború ellen, különböző közösségi oldalakon buzdított a megmozdulásokon való részvételre.

Pénteken az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag fogadta el azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén. Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Azóta számos hírszolgáltató jelezte, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét arra az időre, amíg megvizsgálja az új törvény által előidézett helyzetet.

Az orosz hatóságok máig „különleges katonai műveletként” utalnak az Ukrajna ellen indított támadásra, és rendszeresen álhírnek minősítik az orosz katonai kudarcokról, valamint a civil ukrán áldozatokról szóló híreket.

Az orosz hatóságok péntek este jelentették be, hogy az addigi lassítás után teljesen hozzáférhetetlenné tették Oroszországban a Facebook közösségi oldalt.

Hirdetés

Forrás

MTI