MTI

| 2022. 03. 07. – 14:32

Ukrán zászlókat vontak fel hétfőn a prágai Hradzsinban, a cseh köztársasági elnökök székhelyén az Ukrajnával való cseh szolidaritás kinyilvánítására - közölte a cseh elnöki iroda.

Az ünnepélyes zászlófelvonáskor elhangzott a cseh és az ukrán himnusz. Ukrán zászlók lengenek a Hradzsin első várudvarán lévő oszlopokon, ahol máskor a cseh és az európai uniós zászlók lobognak - írja az MTI.

A prágai várban hétfőn este kerítenek sort a legmagasabb cseh állami kitüntetések ünnepélyes átadására, amely tavaly októberben a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Ezeket a kitüntetéseket október 28-án, az állami ünnep alkalmával szokták átadni a Hradzsinban.

Több meghívott vendég - köztük a cseh parlament két házának elnöke, a parlamenti pártok elnökei, képviselők, szenátorok, valamint az egyetemek és a főiskolák rektorainak többsége - már bejelentette, hogy nem vesz részt az ünnepi rendezvényen, tiltakozásul az ellen, hogy Milos Zeman államfő egészen az ukrajnai orosz invázió megindulásáig nyilvánosan támogatta Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök politikáját.

Milos Zeman azonban az orosz támadás napján nyilvánosan kijelentette, hogy tévedett Putyin megítélésében, az orosz katonai akciót a "béke elleni bűntettnek" minősítette, és határozottan kiállt Ukrajna mellett.

A cseh kormány eddig mintegy 600 millió korona értékben adományozott fegyvert és lőszert Ukrajnának, és több milliárd koronát fordít a menekültek megsegítésére.

A cseh civil szervezetek is eddig már több mint 1,5 milliárd koronányi segélyt gyűjtöttek össze.

Vít Rakusan belügyminiszter vasárnap esti kijelentése szerint eddig mintegy százezer ukrán menekült érkezett Csehországba, közülük mintegy ötvenezret már nyilvántartásba is vettek a hatóságok.

Bár a hatályos törvények tiltják, hogy cseh állampolgárok külföldi hadseregek kötelékeiben harcoljanak, az államfő és Petr Fiala kormányfő megállapodtak abban, hogy azokat, akik Ukrajnába mennek harcolni az oroszok ellen, az elnök úgynevezett abolícióval kegyelemben részesíti, s ezért nem lesznek büntethetőek. A cseh védelmi tárca nyilatkozata szerint hétfőig mintegy 300-an jelentkeztek hivatalosan, hogy készek Ukrajnába indulni és bekapcsolódni az oroszok elleni küzdelembe.

A prágai oktatási minisztérium kezdeményezésére és anyagi támogatásával hétfőn mintegy 20 csehországi iskolában ukrán nyelvű osztályok nyíltak, ahol anyanyelvükön oktatják a menekültek gyermekeit.

Az egyosztályosokat hat és 17 év közötti ukrán gyerekek látogathatják.

A tárca azzal számol, hogy az ukrán osztályok hálózata tovább bővül, s végül több tízezer gyermek fogja látogatni az oktatást. Az ukrán iskolaköteles gyermekek saját döntésük alapján a cseh iskolákat is látogathatják.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek