Hirado.hu
| 2022. 03. 08. – 13:00

Új gazdasági világrend van kialakulóban egy német tőzsdei elemző szerint: a koronavírus járvány és az orosz-ukrán háború után az európai piacok kényes egyensúlya végleg felborult. Európa-szerte rekordokat döntögetnek az üzemanyagárak, Portugáliában már két eurót kell fizetni egy liter benzinért. A német kancellár figyelmeztetett: ha az orosz energiaszektort is szankciókkal sújtja az Európai Unió, annak beláthatatlan következményei lesznek – közölte az M1 Híradója.

Hosszú sorok kígyóztak a portugáliai benzinkutaknál, ugyanis már vasárnap lehetett tudni: hétfőn rekordnagyságú üzemanyagár-emelés lesz. Mindenki igyekezett még az alacsonyabb áron feltankolni az autóját, ugyanis vannak olyan benzinkutak, ahol hétfőtől már több mint két eurót kérnek egyetlen liter 95-ös benzinért. Az áremelkedés literenként 14 eurócent, ami a valaha volt legnagyobb heti növekedés a portugál üzemanyagpiacon.

Egy átlagos vásárló most 15 euróval, vagyis csaknem hatezer forinttal fizet így többet egy tank benzinért, mint egy éve.

„Azoknak, akik minden nap vezetnek, ez az óriási áremelkedés komoly gondot okozhat. Talán el fogunk kezdeni tömegközlekedéssel járni” – mondta egy nő. A határmenti területeken élő portugálok Spanyolországba járnak tankolni: ott ugyanis a kormány kordában tartja a benzinárakat. „17 eurót spóroltam” – mondta egyikük.

Bár a lisszaboni kormány kihirdette az úgynevezett autóskupon rendszert, amely havonta öt eurós kedvezményre jogosítja a portugál üzemanyagvásárlókat, az áremelkedés így is súlyos terhet ró a háztartásokra.

Franciaországban is minden eddiginél többet fizetnek az üzemanyagért: ez az Ile-de-France-i villanyszerelő azt mondja: több mint 500 eurót, vagyis csaknem 200 ezer forintot költ egy hónapban dízelolajra, mintegy 30 százalékkal többet, mint fél éve. Kijelentette: „72 euró 41 cent 43 liter dízelért, úgy, hogy tegnap 20 euróért tankoltam. 90 euróba kerül egy teljes tank. Fél évvel ezelőtt még maximum 70 eurót kellett fizetni. Egy teljes tank dízelen több mint 12 eurós áfa van! Ez elképesztő!” – mondta.

Egy átlagos franciaországi benzinkúton a 95-ös benzin ára literenként egy euró 85 cent, – 730 forint – míg a dízelé egy euró 77 cent – 700 forint – az áremelkedés az elmúlt két év alatt meghaladta a 17 százalékot.

Az Egyesült Királyságban is rekordmagas szintet ért el az üzemanyag ára: a 95-ös benzin vasárnap 1 font 55 penny volt, ami mintegy 736 forintnak felel meg. Egyre többen követelik a londoni kormánytól,

hogy csökkentse a benzint sújtó 20 százalékos általános forgalmi adót legfeljebb 15 százalékra.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta újabb lendületet vett a globális energiaválság: a Brent nyersolaj ára hétfőn elérte a hordónkénti 130 dolláros árat, amire a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt példa. Az áremelkedés üteme az elemzőket is meglepte: egy hét alatt mintegy tíz százalékot növekedett.

A németországi Baader befektetési bank vezető elemzője a Reuters brit hírügynökségnek azt nyilatkozta: új gazdasági világrend van kialakulóban, az európai tőzsdéket végleg kizökkentette kényes egyensúlyából a koronavírus világjárvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság. Azt mondta: Európának szüksége van az orosz gázra, és újra kell értékelni a széntüzelésű- és atomerőművek szerepét az európai energiaiparban.

Erről beszélt Olaf Scholz német kancellár is egy hétfőn közzétett nyilatkozatában, mielőtt összeült volna kormánya nemzetbiztonsági tanácsa.

Elismételte korábbi álláspontját: az orosz energiaszektornak mentesülnie kell az európai szankcióktól.

Kijelentette: bár a berlini adminisztráció és „európai uniós partnereik hónapok óta azon dolgozik, hogy alternatívát találjanak az orosz gázra, ezt lehetetlen egyik napról a másikra megvalósítani”.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek