Origo
| 2022. 03. 08. – 15:30

A február 24-én kitört és egyelőre bizonytalan kifutású, Ukrajna területén zajló orosz-ukrán háború első napjai után nem sokkal, megérkezett az első komoly elemzői becslés arról, mennyibe kerül a súlyos háborús konfliktus. Eszerint az ukrajnai háború legalább 400 milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak ebben az évben (ez most nagyjából 140 ezer milliárd forint).

Jelentős csökkenést hozhat a világgazdasági növekedésben az orosz-ukrán háború 2022-ben, de az európai országok szenvedhetik el a legnagyobb veszteségeket – derül ki a tekintélyes Economist Intelligence Unit (EIU) friss kutatásából, írja az Origo.

A szervezet szerint a nyersanyagárak - különösen a kőolaj - intenzív drágulása jelenti a legnagyobb kockázatot a globális gazdaság számára. 

Emellett az Oroszország elleni szankciók és a kereskedelmi útvonalak fennakadásai is komoly károkat okozhatnak a GDP-növekedésnek.

Az EIU a fentiek miatt vissza is vágta az idei, európai növekedési előrejelzését. A kontinens GDP-növekedése idén csupán 2 százalékos lehet a korábban várt 3,9 százalékhoz képest.

Mivel a negatív hatásokat elsősorban a kelet-európai országok szenvedhetik el, így az EIU azzal számol, hogy az eurózónában enyhébb lehet a fékezés. Az euróövezet növekedése 3,7 százalékos lehet 2022-ben, szemben a korábban várt 4 százalékkal.

A világgazdaság egésze eközben 3,4 százalékkal erősödhet 2022-ben, ami szintén elmarad a korábban várt 3,9 százalékos ütemtől. 

A globális inflációs előrejelzést viszont felfelé módosította a szervezet.

Az EIU most úgy számol, hogy közel 6 százalékos lesz a 2022-es infláció, elsősorban a nyersanyagárak emelkedése miatt. A várakozások szerint a földgáz, a mezőgazdasági nyersanyagok és az ipari fémek árai emelkedhetnek különösen nagyot az idei évben.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek