Harminchat zaporizzsjai és dnyiprói, többségében jégkorongozó fiatalt menekítettek ki Ukrajnából Debrecenbe, az édesanyjukkal, testvéreikkel érkező fiatalok a Kartács utcai egyetemi kollégiumban várhatják meg a fegyveres konfliktus végét - közölte az egyetemi sajtóiroda kedden este az MTI-vel.

Azt írták, a Debreceni Egyetem (DE), a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Debreceni Hoki Klub (DHK) összefogásának köszönhetően

menekülhettek meg a fiatalok az ukrán-orosz háború borzalmai elől.

A 7-14 éves fiatalok és szüleik kimenekítését a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) közvetítésével az ukrán sportági vezetők kezdeményezték a napokban. Az MJSZ először a keleti országrész klubjait, közöttük a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatát mozgósította – tudatta az egyetem.

A szállításhoz szükséges autóbuszt a DEAC, míg az étkezést a Campus Nonprofit Kft. biztosította. A találkozó az ukrán-szlovák határon fekvő Nagyszelmencen volt kedd délután, a csoport akkor már 31 órája úton volt. A klub 50 ételcsomagot, valamint ásványvizet vitt a kis jégkorongozóknak és családtagjaiknak – idézte a közlemény Bács Zoltánt, a DE kancellárját.

Az utánpótláskorú jégkoronggal foglalkozó Debreceni Hoki Klub elnöke, Plásztán-Brehószki Márta kiemelte, hogy az egész magyarországi jégkorong-társadalom összefogott a gyerekekért és szüleikért.

“Amíg a Debreceni Egyetem és a DEAC a szállításban és az elszállásolásban segít, addig a nyugati országrész klubjaitól például hokis felszerelések érkezhetnek,

hogy a fiatalok játszhassanak addig is, amíg nálunk tartózkodnak – mondta a klubelnök.

Az ukrán jégkorongozó gyerekeket és családtagjaikat szállító autóbusz kedd este érkezett meg a debreceni sportkollégiumba – jelezte az egyetemi sajtóiroda.

Forrás

MTI