MTI

| 2022. 03. 09. – 19:00

Csehországba szerdáig mintegy 150 ezer ukrán menekült érkezett, közülük több mint 90 ezren már az országban tartózkodásra, egészségügyi ellátásra és munkavállalásra jogosító speciális vízumot is megkapták - közölte Vít Rakusan belügyminiszter szerdán Prágában a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva.

A tárcavezető megerősítette, hogy a menekültek többsége továbbra is nő és gyermek - írja az MTI.

Vít Rakusan szerint Prágában és mind a 13 csehországi régióban teljes gőzzel működnek a segélyközpontok, amelyek segítenek a menekülteknek adminisztrációs ügyeik intézésében,

biztosítják ellátásukat, elszállásolásukat és a szükséges orvosi ellenőrzést, illetve kezelést.

Prágában a segélyközpontot a Kongresszusi Palotában rendezték be, ahol Zdenek Hrib főpolgármester szerint eddig 19 ezer menekülttel foglalkoztak. Miután a főváros elszállásolási lehetőségeinek határára jutott, a menekültek egy részét a még szabad kapacitásokkal rendelkező regionális központokba szállítják. Prágán kívül az ukránok legnagyobb számban Dél-Morvaországba és Dél-Csehországba szeretnének menni.

Csehország mintegy 250 ezer ukrán menekültnek képes biztosítani a befogadást és az alapellátást - mondta a miniszter.

A probléma hosszabb távú kezelésével szerdán délután foglalkozik a kormány.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió széles körű szolidaritási hullámot váltott ki a csehek körében. Petr Fiala miniszterelnök legutóbbi nyilatkozata szerint a kormány több mint 600 millió korona (9,3 milliárd forint) értékben adományozott fegyvereket és lőszert az ukrán kormánynak, s ez a segélynyújtás folytatódni fog.

Az ukrán menekültek megsegítésére a kormány eddig mintegy 3,6 milliárd koronát (55,8 milliárd forint) különített el,

míg a civil szféra több mint 1,5 milliárd koronát (23,25 milliárd forint) gyűjtött össze, s az összeg napról napra növekszik.

Csehország a pozsonyi kormány kérésére 100 katonát és rendőrt küldött Szlovákiába az ottani menekültproblémák kezelésének segítésére. A csehek egy része az ukrán-szlovák határon fog szolgálatot teljesíteni, míg többségük szlovák kollégáikkal együtt 400 személy befogadására alkalmas menekülttábort épít Rózsahegy (Ruzomberok) mellett.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek