MTI

| 2022. 04. 01. – 16:27 | Kárpátalja |
Kárpátalján 110 ezer menekültet tartanak nyilván - közölte sajtótájékoztatóján Viktor Mikita kormányzó pénteken, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből 380 ezren találtak menedéket Ukrajna legnyugatibb megyéjében. Fotó: Internet

Hirdetés

Kárpátalján 110 ezer menekültet tartanak nyilván - közölte sajtótájékoztatóján Viktor Mikita kormányzó pénteken, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből 380 ezren találtak menedéket Ukrajna legnyugatibb megyéjében.

Az MTI szerint a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnöke emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén ötvenezer kényszeráttelepült befogadására készültek, de március első napjaiban már több mint hatvanezren tartózkodtak a megyében.    

Az 1,2 millió lakosú Kárpátalján jelenleg 380 ezer menekült lehet,  közülük hivatalosan 110 ezret vettek nyilvántartásba. Étkeztetésükre a megyei költségvetésben 20 millió hrivnyát (235 millió Ft) különítettek el, a kistérségek összesen még további 31 millió hrivnyával (mintegy 365 millió Ft) járulnak hozzá az élelmezési kiadások fedezéséhez.    

Viktor Mikita úgy fogalmazott, hogy Kárpátalján "humanitárius hub-ot" (központot) hoztak létre a helyi szervek, ennek köszönhetően senki sem marad az utcán. A menekülteknek ideiglenes szálláshelyet biztosítanak, azoknak is segítenek, akik külföldre szeretnének távozni.    

A megyevezető azt is elmondta, hogy az utóbbi néhány napban számottevő azoknak a száma, akik visszatérnek Ukrajnába, azonban egyelőre Kárpátalján maradnak. A menekülteknek csaknem tizenkétezer tartalék férőhelyet tudnak biztosítani.    

Viktor Mikita aláhúzta, hogy minden nehézség ellenére az építőipar nem állt le: közel kétezer lakás áll befejezés előtt Kárpátalján.

Hirdetés

Forrás

MTI