HáziPatika.com

| 2022. 04. 01. – 20:03 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A test folyamatosan változik, így a fizikai erő és az egészség megőrzéséhez is másra van szüksége a különböző életkorokban.

Az ötvenes-hatvanas években járva nem árt, ha étrendünkben is bevezetünk néhány változtatást. Mutatjuk, mire érdemes figyelni - írja a Házipatika.com.

Több protein

Az évek múlásával az ember veszít izomtömegéből, ez természetes dolog. De kutatások szerint több fehérje fogyasztásával ez a folyamat jelentősen lelassítható. Míg a fiatalabb felnőtteknek testsúly-kilogrammonként napi 0,8 gramm fehérje az ideális bevitel, 65 éves kor felett ez kilónként 1-1,2 grammra módosul.

Kevesebb kalória

A csökkenő izomtömeg és a lassuló anyagcsere miatt egyre kisebb lesz a szervezet kalóriaigénye is. Negyven év felett körülbelül 10 százalékkal csökken, és minden évtized további mínusz 10 százalékot hoz magával. Ha például egy 40 éves felnőttnek 2000 kalória a napi igénye, akkor 50 évesen már csak 1800, 60 évesen 1600, 70 évesen pedig 1400 kalóriára lesz szüksége.

B12-vitamin pótlása

Az idegrendszer helyes működése, a sejtek anyagcsere-folyamatai és a vörösvérsejtek képződése szempontjából is kulcsfontosságú a B-12 vitamin. Ezért törekedni kell a napi 2,4 mikrogramm bevitelére. Ezt a mennyiséget több hús, hal, tojás, szárnyas, tejtermék és növényi tej fogyasztásával lehet fedezni.

Több kalcium és D-vitamin

A csontok egészsége érdekében 50 év felett 1000 milligrammról 1200 milligrammra ajánlott növelni a napi kalciumbevitelt. Valamint nem szabad elfelejteni a D-vitamin pótlását sem. Szakértők a tehéntej, valamint a lazac és a tonhal fogyasztásának növelését javasolják.

Hidratálás

A vízivás elengedhetetlen a szervek egészséges működéséhez, illetve hatékony segítség lehet a fáradtság és a fejfájás megelőzésében és legyőzésében is. Aki nem szereti a sima vizet, annak a citrusfélék, a gyömbér, a menta és az uborka segíthet izgalmasabbá varázsolni a "kötelező" napi folyadékmennyiséget.

Hirdetés