HáziPatika.com

| 2022. 04. 01. – 07:52 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A reklámokban igen kecsegtető ígéretek hangzanak el a bőrfeszesítő készítményekről: általában az, hogy a használatukkal visszanyerhetjük fiatalos külsőnket, az arcunk telt és ránctalan lesz. Hogyan működnek ezek a készítmények és mennyit hihetünk el a reklámokból?

Bármennyire is meggyőzőek a reklámok, sajnos egyetlen krém vagy szérum sem képes arra, amire egy kozmetikai műtét: a tökéletes feszességet csak a felesleges bőr eltávolításával vagy a bőr alatti területek feltöltésével lehet elérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a feszesítő krémek használata felesleges lenne. A krémekkel és szérumokkal ugyanis hidratálhatjuk, ápolhatjuk a bőrünket, és bár a korábbi károsodásokat teljesen visszafordítani nem tudjuk, hatékonyan megakadályozhatjuk a finom vonalak megjelenését és elmélyülését, feszesebbé tehetjük az arc körvonalait - írja a Házipatika.com.

A bőrünk feszességéért a szövetekben található elasztin a felelős. Ez a protein teszi lehetővé, hogy a bőrünk "visszaugorjon" az eredeti állapotában, miután benyomódott vagy meghúzódott. A kollagén szintén fontos szerepet játszik a bőr feszességének megőrzésében. Amikor megszületünk, a szervezetünk még rengeteget termel ebből a két anyagból (ezért olyan sima, feszes és selymes a kisbabák bőre), ám az idő előrehaladtával ez a mennyiség egyre kevesebb lesz, így a bőrt ért hatásokat a szervezetünk már nem tudja olyan hatékonyan kijavítani, így azok egyre jobban és jobban meglátszanak az arcunkon. Az életmódunk nagyban befolyásolja, hogy mennyi kollagén és elasztin van a szervezetünkben: például a dohányzás és a napfény fokozza az elasztin lebomlását, ezért is van, hogy a sokat cigarettázók, a napimádók gyorsabban öregszenek.

Visszaépíteni, amit elveszítettünk

Az elveszített elasztint és kollagént nagyon nehéz visszaépíteni, egyes szakértők szerint egyenesen lehetetlen. Azonban bizonyos hatóanyagok nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy a szervezetünkben fokozzuk a kollagén, illetve az elasztin termelődését, vagy hatékonyabb működésre serkentsük a még meglévő szöveteket.

Milyen hatóanyagokat érdemes tehát keresnünk az arckrémeinkben?

A peptidek olyan apró proteinek, melyek stimulálják a sejtek működését, serkentik az új sejtek termelődését, és segítik a szövetek öngyógyító folyamatait is. Ennek köszönhetően a sérült kollagén- és elasztinsejtek gyorsabban cserélődnek ki, illetve hatékonyabban képesek kijavítani a sérüléseket is. Azonban nem minden termékben találhatóak elég kicsi méretű peptidek - a túl nagy molekulák pedig gyakran nem képesek elég mélyre hatolni a bőrünkben ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. Emellett a peptidek képesek nagyszerűen hidratálni is a bőrt, így az teltebbnek, feszesebbnek tűnik.

Az alfa-hidroxi savak (vagyis a gyümölcssavak vagy a tejsav) hámlasztó hatásúak, a segítségükkel eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket. Ennek több előnyös hatása is van. Egyrészt, a többi hatóanyag nem "ragad meg" az elhalt és összegyűlt hámsejteken, hanem képes mélyebbre hatolni a bőrben. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a friss, új hámsejtek felszínre kerülnek, ennek köszönhetően az arc ragyogóbb, egészségesebb kinézetű lesz (az elhalt hámsejtek miatt ugyanis szürkésnek és fakónak tűnhet), a hámlasztók rendszeres használata pedig felgyorsítja a hámsejtek cserélődését, így a sejtek állandó munkára vannak késztetve. A különböző savaknak különböző hatása lehet a bőrre, és termékenként eltérhet a koncentrációjuk is. A hámlasztó hatású krémeknek lehetnek mellékhatásaik is, például a bőr kipirosodása, viszketése vagy fényérzékenység, így érdemes velük óvatosan bánni.

A retinolt, vagyis az A-vitamin természetes formáját sokan szépészeti csodaszernek tartják, mely hatásosnak bizonyult a pattanások és a bőrhibák kezelésében. A retinol képes fokozni a bőr feszességét, jó hatással van a kollagén- és elasztintermelődésre, emellett a bőr elvékonyodása ellen is küzd (a vékonyabb bőr sérülékenyebb, könnyebben kiszárad és a ráncosodásra is hajlamosabb). A retinolnak azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, például égő, viszkető vagy bizsergő érzés, a bőr kipirosodása.

Az antioxidánsok pozitív hatásairól rengeteget hallhattunk már: ezek a molekulák felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel szemben - a szabadgyökök károsítják a sejteket, fokozzák a gyulladásokat és a súlyos betegségek, például bizonyos típusú daganatok kialakulásának az esélyét is. Az antioxidánsok a bőrünkre is pozitív hatással lehetnek, a szabadgyökök ugyanis komolyan károsíthatják a bőrünket, például úgy, hogy roncsolják a kollagént és az elasztint. A leggyakrabban alkalmazott antioxidánsok a C- és az E-vitamin.

Hirdetés