MTI

| 2022. 04. 01. – 11:30 | Spanyolország |
Spanyolországban már több mint harmincezer ukrán menekült kapta meg az ideiglenes tartózkodási engedélyt - mondta Pedro Sánchez. Fotó: Internet

Hirdetés

Spanyolországban már több mint harmincezer ukrán menekült kapta meg az ideiglenes tartózkodási engedélyt - mondta Pedro Sánchez kormányfő az alicantei befogadóközpontban tett látogatásán csütörtökön.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint várhatóan "a következő napokban" eléri a hetvenezret azok száma, akinek kiállítják az azonnali, egy évre szóló engedélyt - írja az MTI.

Ez három évre hosszabbítható, és hozzáférést biztosít az egészségügyi, illetve szociális ellátáshoz, az oktatáshoz, továbbá lehetőséget teremt a munkavállalásra.

"Spanyolország ismét a szolidaritás, a befogadás példája és a béke horizontja az ukrajnai menekültek számára" - fogalmazott Pedro Sánchez, hangsúlyozva az európai egység fontosságát a háborúval szemben.

A spanyol kormány négy nagy befogadóközpontot nyitott meg az Ukrajnából érkező menekültek számára: Madridban, Barcelonában, Málagában és Alicantéban. Utóbbi mellett az szólt, hogy Spanyolországnak ezen a részén él a legnagyobb ukrán kolónia.

A belügyminisztérium nyilvántartásában 112 ezer spanyolországi ukrán szerepel.

A háború elől menekülők közül sokan már itt élő rokonaikhoz, ismerőseikhez érkeznek, és nem veszik igénybe az állami befogadórendszert.

A spanyol parlament közlése szerint az alsóházban a házelnök felkérésére jövő kedden videókonferencia keretében beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hirdetés

Forrás

MTI