Hirado.hu
| 2022. 04. 10. – 11:33 | Ukrajna |
Kijev továbbra is kész Oroszországgal tárgyalni - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton, egy nappal a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvarát ért rakétacsapás után.   Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev továbbra is kész Oroszországgal tárgyalni - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton, egy nappal a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvarát ért rakétacsapás után.  

„Készek vagyunk harcolni és ezzel párhuzamosan keresni a diplomáciai lehetőségeket a háború leállítása érdekében”

– jelentette ki az ukrán elnök a Kijevbe és várhatóan Bucsába is ellátogató Karl Nehammer osztrák kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, közölte a Hirado.hu.

„Ukrajna mindig is azt mondta, hogy készen áll a tárgyalásokra és megragad minden lehetőséget a háború leállítására. Ezzel párhuzamosan azonban sajnos azt látjuk, hogy nagy harcok, egyesek szerint döntő ütközetek előkészületei folynak Kelet-Ukrajnában”

– fogalmazott Zelenszkij.

Hozzáfűzte, hogy nemcsak Kelet-, hanem Dél-Ukrajnában is az orosz csapatok és fegyverzetek koncentrációját figyelik meg, és szerinte az orosz csapatok Ukrajna újabb területeinek elfoglalására készülnek.

Nehammer, aki találkozott Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével is, a sajtókonferencián kifejtette: „az Európai Unióban folytatjuk a szankciók kivetését Oroszország ellen mindaddig, amíg a háborúnak vége nem lesz”. A kancellár hozzátette: a héten hozott büntetőintézkedések „nem az utolsók” és „mindaddig amíg emberek halnak meg, minden szankció elégtelen”.

Ausztria a gázszükséglete 80 százalékát Oroszországból szerzi be, és Bécs eddig ellenállt a gázimport leállítását szorgalmazó követeléseknek. A szombati sajtókonferencián, újságírói kérdésre válaszolva, Nehammer leszögezte: „a szankciók akkor hatékonyak, ha azokat érintik, akik ellen irányulnak, és nem azokat gyengítik, akik e szankciókat hozzák”.

Közben szombaton folytatódott a polgári személyek kimenekítése Kramatorszkból, amelynek pályaudvarát pénteken érte orosz rakétatámadás. A rakétatámadást túlélő és az éjszakát a városközpontban egy protestáns templomban töltő menekülteket mikrobuszokkal és kisteherautókkal szállították el a városból.

Hirdetés

Forrás