MTI

| 2022. 04. 12. – 12:24 | USA |
Az ukrajnai háború során nők ellen elkövetett nemi erőszakról szóló értesülések azonnali és független kivizsgálását követelte az ENSZ nőjogi szervezete. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrajnai háború során nők ellen elkövetett nemi erőszakról szóló értesülések azonnali és független kivizsgálását követelte az ENSZ nőjogi szervezete helyi idő szerint hétfőn.

„Egyre gyakrabban hallani a nők megerőszakolásáról” – mondta a szervezetet vezető Sima Bahous a Biztonsági Tanácsban, írja az MTI.

Ezeket a vádakat az igazságosság és az elszámoltathatóság érvényesülésének érdekében ki kell vizsgálni – tette hozzá.

Bahous úgy vélte, hogy az ukrán civilekkel szembeni brutalitás, a lakosság tömeges menekülése, illetve a nagyszámú sorkatona és zsoldos bevetése intő jel.

Több mint hat hét telt el Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta, és egyre több beszámoló érkezik nemi erőszakról, valamint a civilek elleni szexuális erőszakcselekményekről – jelezte. Az ukrán parlament emberi jogi megbízottja kiskorúak rovására elkövetett nemi erőszakkal vádolta meg az orosz katonákat, és felszólította az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki az országban elkövetett háborús bűncselekményeket. Herszon környékén egyes beszámolók szerint egy 16 éves várandós lányt és egy 78 éves asszonyt is megerőszakoltak.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) értesülései szerint a harcok a gyermekeket sem kímélték: legalább 142 kiskorú vesztette életét Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta. Az UNICEF hozzátette: az áldozatok valós száma ennél jóval nagyobb lehet.

„A háború továbbra is rémálom az ukrajnai gyermekek számára” – írta közleményében Manuel Fontaine, a szervezet munkatársa.

Hivatalos kijevi források kedden 186 kiskorú halálos áldozatról és 344 sebesültről számoltak be.

Ukrajnából több mint 4,5 millióan menekültek külföldre február 24-e, az orosz offenzíva kezdete óta, 90 százalékban nők és gyermekek. Az országban maradt – belső – menekültek száma körülbelül hétmillió.

Hirdetés

Forrás

MTI