Magyar Nemzet

| 2022. 04. 12. – 18:05 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ecet legalább annyira hatékony a takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek, állítja laboratóriumi tesztek alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a 20 százalékos ecet elpusztítja a baktériumok szinte 100 százalékát, így legalább annyira hatékony a takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek. Az egyesület ezúttal arra volt kíváncsi, hogy mennyire rövid idő alatt működik hatékonyan az ecet - írja a Házipatika.com.

Gombaölő hatás már egy perc alatt

A laboratóriumi tesztek a 20 százalékos étkezési ecet fertőtlenítőképességét vették górcső alá. Különböző behatási időkkel dolgoztak: 1 perces, 5 perces és 10 perces méréseket végeztek. Az eredmények alapján elmondható, hogy az étkezési ecet az adott vizsgálati körülmények között 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő hatással, és 1 perc behatási idő után rendelkezik gombaölő hatással. Az ecet minden baktériumtörzs esetében elhanyagolható mértékűre csökkentette a felületen előzőleg megtalálható kórokozók mennyiségét.

Az ecet messze a legolcsóbb

A hatékonyság és kíméletesség mellett természetesen egy-egy termék ára is fontos szempont vásárláskor. Egy korábbi teszt szerint, ennyibe kerülnek átlagosan a vizsgált termékek literenként:

  • Domestos Extended Power Pine Fresh - 750 Ft/liter
  • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray - 1850 Ft/liter
  • Frosch ecetes tisztítószer - 1000 Ft/liter
  • házilag elkészíthető Ökokörös keverék - 250 Ft/liter
  • 20 százaékos étkezési ecet - 200 Ft/liter

Az ár mellett az is fontos szempont, hogy a legtöbb bolti tisztítószer számos egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2019-ben kampányt indított az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Például bemutatták a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szereket: mit tud, mire jó, hogyan használjuk az ecetet, a citromsavat, a szódabikarbónát és társaikat.

Mi helyett használjunk ecetet?

Az alternatív és olcsó tisztítószerek - például az ecet - legalább ugyanolyan jól elvégzik a fertőtlenítést, mint a boltiak, ugyanakkor kevésbé ártanak a természeti környezetnek. Ha nem akarunk lemondani a flakonos, bolti termékekről, akkor válasszunk ecettartalmú, öko-címkés tisztítószereket. A laboratóriumi eredmények szerint ezek is elvégzik a munka legfontosabb részét - kevésbé terhelve a környezetet.

Hirdetés