Origo
| 2022. 04. 12. – 18:00 | Afrika |
Noha az elmúlt évtizedekben csak lassan haladt a szegénység felszámolása Afrikában, a várakozások szerint komoly fordulat jöhet a következő évtizedekben. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Noha az elmúlt évtizedekben csak lassan haladt a szegénység felszámolása Afrikában, a várakozások szerint komoly fordulat jöhet a következő évtizedekben. Olyannyira, hogy negyven éven belül szinte teljesen eltűnhet az extrém szegénység a kontinensen.

A következő évtizedek jelentős javulást hozhatnak az afrikai emberek életminőségében, folyamatosan és lendületesen felszámolva az extrém szegénységet - írja az Origo

Ez azt is jelenti, hogy

a szegénység megszüntetése komoly lendületet vehet az elmúlt évtizedekben tapasztalt lassú elmozduláshoz képest. 

1996 és 2005 között ugyanis még a kontinens lakosságának nagyjából 46 százaléka élt rendkívül nehéz életkörülmények között, és ez a 2016-2025 közti időszakban 35 százalékra fog csökkenni a jelenlegi várakozások szerint.

Az extrém szegénységben élők arányának változása Afrikában

Az African Union Development Agency nevű szervezet azonban arra számít, hogy küszöbön áll a fordulat. Miként a Statista ábráján is látszik, Afrika egészének lendületes fejlődése szinte teljesen eltüntetheti az extrém szegénységet a kontinensen.

A 2056 és 2065 közötti időszakban ugyanis egészen 1,7 százalékig csökkenhet az extrém szegénység aránya. 

A várakozások szerint az oktatási rendszerek fejlődése mellett az egészségügyi és szociális körülmények és ellátórendszerek is jelentősen javulhatnak a kontinensen a következő évtizedekben, ami minimálisra mérsékli a kirívóan nehéz helyzetben élők arányát Afrikában.

Hirdetés

Forrás