Kárpátinfo hetilap


| 2022. 04. 02. – 07:07 | Kárpátalja |
Kárpátaljáról életműdíjban (új nevén: Új Medicus Anonymus Díj) részesült a régiót az eseményen egyedül képviselő dr. Ljách Erzsébet gyermekgyógyász. A gazdag pályát maga mögött tudó doktornő az 1990-es évek elejétől 2012-ig irányította az Ungvári Gyermekrendelőt főorvosként, és ez idő alatt Ungvár főgyermekgyógyásza volt.

Hirdetés

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) szervezésében a hétvégén Budapesten került megrendezésre a szervezet 55. évfordulóját méltató Kárpát-medencei Családorvosi Fórum, valamint nívódíjakban részesítették a régió legjobbjait.

A Hotel Heliában sorra kerülő két napos esemény szombati napján beszámoló hangzott el a MÁOTE 55 éves múltjáról, jelenéről, és arról a jövőképről, ami előtt áll a családorvosi ellátás Magyarországon. Vasárnap került sor az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki és anyaországi régiók képviselőinek a díjazására. Kárpátaljáról életműdíjban (új nevén: Új Medicus Anonymus Díj) részesült a régiót az eseményen egyedül képviselő dr. Ljách Erzsébet gyermekgyógyász. A gazdag pályát maga mögött tudó doktornő az 1990-es évek elejétől 2012-ig irányította az Ungvári Gyermekrendelőt főorvosként, és ez idő alatt Ungvár főgyermekgyógyásza volt.

A díjazott laudációját online olvasta fel dr. Jakab Lajos badalói családorvos, a projekt kárpátaljai kurátora, aki a háborús viszonyok miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. A Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) egyik alapítójaként aktív pályája során több rangos elismerésben is részesülő Ljách Erzsébet meghatódva vette át az életműdíjat dr. Gógl Árpádtól, Magyarország egykori egészségügyi miniszterétől.

Ugyancsak a doktornő vette át a Hidas István Ifjúsági Díj kárpátaljai kitüntettjének, Müller Sándornak járó nívódíjat, amelyre azok az 5-6. éves orvostanhallgatók pályázhattak, akik az alapellátásban tervezik kezdeni orvosi életpályájukat, illetve legfeljebb öt éve dolgoznak orvosként az alapellátásban. Mint Jakab Lajos laudáciuójában elhangzott, a mátyfalvai Müller Sándor jelenleg az Ungvári Nemzet Egyetem végzős orvostanhallgatója, és a fentebb említett okok miatt ő sem lehetett ott az eseményen.

A díjátadó ünnepség végén az esemény házigazda-moderátora, prof. dr. Balogh Sándor, illetve a MÁOTE elnöke, prof. dr. Schmidt Pál is gratulált a díjazottaknak, s annak a reményüknek adtak hangot, hogy a koronavírust és az ukrajnai háború rossz élményeit és korlátozásait is magunk mögött hagyva, 2023-ban immáron minden régióból ott lehetnek majd a résztvevők és a díjazottak a MÁOTE jövő évi rendezvényén.

(tamási)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 13. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.