Hirado.hu
| 2022. 04. 21. – 09:00 | Nagy-Britannia |
A britek leghosszabb ideje uralkodó királynője április 21-én ünnepeli 96. születésnapját. Fotó: Internet

Hirdetés

A britek leghosszabb ideje uralkodó királynője április 21-én ünnepeli 96. születésnapját, de a nagyszabású ünnepség csak június második szombatján veszi kezdetét, hála II. György király 1748-ban megteremtett hagyományának.

Ha valamit tudni érdemes a világ egyik leghíresebb emberéről, elég csak felcsapni egy lexikont vagy rákeresni az interneten – írja a Reader’s Digest. II. Erzsébet élete születésétől egészen napjainkig nyitott könyv a rajongók számára, ennek ellenére a hirado.hu összegyűjtött néhány olyan érdekességet, amelyek nem feltétlenül köztudottak a 96 éves uralkodóról:

  • 1748 óta minden brit uralkodó két születésnapot ünnepel az évben. Az egyik a születése napja, a másik pedig június második szombatja. A tradíciót II. György király teremtette meg, aki novemberi születésű volt, de a késő őszi, zord időjárás nem kedvezett a szabadtéri mulatságoknak, ezért úgy döntött, kora nyáron tartja meg a születésnapi ünnepségét. Ezt a hagyományt az összes brit király és királynő követte az elmúlt több mint 250 évben.
  • II. Erzsébet sosem járt iskolába. Ez vonzónak tűnhet azoknak a gyerekeknek, akik inkább otthon maradnának egész nap játszani, de a kis Erzsébetnek magántanárok tanítottak történelmet, jogot, franciát, etikettet és mindent, amit akkoriban elvártak egy leendő uralkodótól. Bár kifogástalan oktatásban részesült, a királynő kifejezetten sajnálta, hogy soha nem volt lehetősége iskolába járni, ahogy a többi gyereknek.
  • Nem titkolt tény, de sokan nem tudják, hogy II. Erzsébet és néhai férje, Fülöp herceg rokonságban álltak, harmad-unokatestvérek voltak. Erzsébet tizenhárom éves volt, amikor beleszeretett a hercegbe, esküvőjüket pedig 1947 novemberében tartották. Érdekesség, hogy Erzsébet a második világháborúból maradt élelmiszerjegyeit elcserélte egy kristályokkal és gyöngyökkel díszített szatén esküvői ruháért.
  • Az uralkodó egyébként maga is szolgált a hadseregben a világháború alatt, méghozzá szerelőként és teherautó-sofőrként. Ő az egyetlen jelenleg is élő uralkodó, aki szolgált a második világháborúban, és a királyi család egyetlen női tagja, aki csatlakozott a brit hadsereghez.
  • Erzsébet királynő továbbá az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, akinek nincs se útlevele, se jogosítványa, mert ezek az okmányok a királyi címmel járnak, ellenben ő volt az egyik első államfő, aki e-mailt küldött 1976-ban, HME2 felhasználónév alatt, ami annyit tesz: Her Majesty Elizabeth II.
  • Jogosan gondolhatnánk, hogy II. Erzsébet a leggazdagabb brit az országban, azonban ez nem így van. Százhatvanmilliárd forinttal a bankszámláján, csupán a 372. az Egyesült Királyság ezer leggazdagabb embere közül a Forbes magazin szerint.
  • Ugyan számtalan Erzsébet királynőről szóló cikkbe belefutottunk már, hetente akár többe is, azonban egyszer sem fordult még elő, hogy bárkinek is interjút adott volna hosszú, hetvenéves uralkodása alatt.

A királynő számára 2022 jubileumi év, amit a britek egy egészen éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepelnek meg. II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, mintegy 8250 vendég jelenlétében. A székesegyház azon az esős, hideg kedden hagyományos birodalmi pompával várta a 27 esztendős Erzsébetet, aki a harminckilencedik volt, akit megkoronáztak a wesminsteri apátságban.

Hirdetés

Forrás