Karpat.in.ua
| 2022. 04. 21. – 20:00 |
António Guterres ENSZ-főtitkár Oroszország ukrajnai inváziója kezdete óta meg sem próbált kapcsolatba lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amit az orosz vezetés korábban nehezményezett is. Fotó: Internet

Hirdetés

António Guterres ENSZ-főtitkár Oroszország ukrajnai inváziója kezdete óta meg sem próbált kapcsolatba lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amit az orosz vezetés korábban nehezményezett is.

A főtitkár szóvivője most azonban bejelentette: Moszkvába és Kijevbe is elutazna az ENSZ-főtitkár - írja a Karpat.in.ua.

António Guterres ENSZ-főtitkár levélben fordult Oroszország és Ukrajna állandó ENSZ-képviseletéhez.

A levélben a moszkvai és a kijevi vezetést is arra kérte, hogy fogadják őt, így találkozhasson Vlagyimir Putyin orosz, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette be Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője. A levelet kedden kapták meg a képviseletek.

„A főtitkár azt mondta, hogy ebben a nagy veszélyekkel járó időben meg akarja vitatni az ukrajnai béke megteremtésének lépéseit, valamint az ENSZ Alapokmányán és a nemzetközi jogon alapuló multilateralizmus jövőjét. Megjegyezte, hogy Ukrajna és Oroszország az ENSZ alapítói közé tartoznak, és mindig is támogatták a szervezetet” – tette hozzá a főtitkár szóvivője. Dujarric szerint a levelekre még nem válaszoltak – írja a TASZSZ.

Korábban Moszkva arra panaszkodott, hogy az ENSZ nem tartja a kapcsolatot Moszkvával az ukrajnai háború kitörése óta.

„Senki sem tartotta a kapcsolatot sem Oroszország állandó ENSZ-képviseletén keresztül, sem közvetlenül a külügyminisztériummal” – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Hirdetés

Forrás