MTI

| 2022. 04. 21. – 10:00 | Nagy-Britannia |
Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben jelentették be, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így - írj az MTI.

„Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon” – olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében,

amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A szervezők indoklása szerint alaposan megvizsgálták a lehetséges intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne tenni.
Tekintettel azonban a viadal kiemeltségére és annak fontosságára, hogy a sportot ne használhassák az orosz rezsim népszerűsítésére, úgy érezték, nem volt más lehetőség.

A viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják.

A szervezők bejelentése után Nigel Huddleston brit sportminiszter hangsúlyozta: az Egyesült Királyság nemzetközi szinten vezető szerepet vállalt, hogy egyértelművé tegye, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem használhatja fel a sportot Oroszország Ukrajna elleni barbár inváziójának legitimálására.

Viszont nem mindenki értett egyet a wimbledoniak döntésével, a férfi tornákat szervező ATP szerint sportszerűtlen kizárni az orosz és fehérorosz játékosokat.

„Úgy gondoljuk, tisztességtelen a szervezők egyoldalú döntése, amely kizárja az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező játékosokat az idei tornáról, és káros precedenst teremthet” – írta az ATP hozzátéve, hogy a lépés állampolgárságon alapuló diszkrimináció, ugyanakkor az ATP-tornákon az orosz és fehérorosz versenyzők változatlanul indulhatnak semleges zászló alatt.

A női tornákat rendező WTA a közleménye szerint „nagyon csalódott” a wimbledoni szervezők döntése miatt, és értékeli majd, milyen lépéseket tehet ezek után.

A 18-szoros egyéni Grand Slam-tornagyőztes Martina Navratilova úgy vélte, az ilyen jellegű kirekesztés nem járható út, és az angol szervezők „légüres térben” hozták meg döntésüket.

„Szerintem ez rossz döntés. A tenisz nagyon demokratikus sport, nehéz, amikor azt látod, hogy a politika tönkreteszi. A játékosok a politika rossz oldalán állnak” – fogalmazott a legendás játékos hozzátéve, hogy együttérez az ukrán emberekkel.

A Kreml szerint az orosz játékosok wimbledoni kitiltása elfogadhatatlan és árt a tornának.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) szerint a wimbledoni szervezők döntése több kérdést is felvet, és az ITF azon van, hogy tárgyaljon az érintett szervezetekkel. Három ukrán játékos, Jelina Szvitolina, Marta Kosztjuk és Szerhij Sztahovszkij a közösségi oldalán jelezte, hogy követelik az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi kitiltását, ahogy most a wimbledoni szervezők ezt megtették.

„Krízishelyzetben a csend azt jelenti, hogy egyetértünk azzal, ami történik. Észleltük, hogy néhány orosz és fehérorosz játékos valamikor homályosan megemlítette a háborút, de soha nem állították egyértelműen, hogy Oroszország és Fehéroroszország háborút visel Ukrajna területén” – írták. Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.

Hirdetés

Forrás

MTI