MTI

Megosztás


Válaszul az Egyesült Államok által bevezetett szankciókra, Oroszországban beutazási tiltólistára került 29 amerikai felsővezető, üzletember, szakértő, újságírók, köztük Mark Zuckerberg a Facebook és anyavállalata, a Meta társalapítója és Kamala Harris amerikai alelnök.

A döntésről csütörtökön számolt be az orosz külügyminisztérium. A közlemény rámutatott, hogy a lépés válaszintézkedés arra, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata orosz állampolgárok egyre szélesebb körére terjeszti ki szankcióit - írja az MTI.

Az orosz válaszintézkedések egyébként, az amerikai büntetőintézkedésekhez hasonlóan, kiterjednek több magasrangú hivatalnok házastársára is.

Biden elnök, Antony Blinken külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, valamint mások ellen Oroszország már március 15-én szankciókat vezetett be.

Az orosz diplomáciai tárca csütörtökön kilátásba helyezte a stoplista további bővítését.

Moszkva ezenkívül 61 kanadai állampolgárral szemben is szankciókat vezetett be. Oroszország figyelmeztette az ukrán fegyveres erők és nemzeti zászlóaljak "kanadai kurátorait" a felelősségre azokért a háborús bűnökért amelyeket a támogatottjaik követtek el.



Forrás

MTI