HáziPatika.com

| 2022. 04. 23. – 07:54 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A hormonrendszer működési zavarait olykor igen nehéz időben felfedezni, hiszen előfordulhat, hogy teljesen általános panaszok utalnak csak a problémára. Lássuk, milyen tünetek fellépése esetén érdemes gyanakodnunk!

Elszaporodó pattanások

A pattanások, mitesszerek általában akkor jelennek meg, ha valami eltömíti a pórusainkat, de hormonális egyensúlyzavar is kiválthat ilyesmit. Például az androgén hormonok szintjének lecsökkenése miatt is kialakulhatnak hirtelen nemkívánatos bőrpanaszok - írja a Házipatika.com.

Gyakori fejfájás

A stressz és a kimerültség mellett például hormonzavar is okozhat rendszeres fejfájást. Leggyakrabban azok tapasztalnak ilyesmit, akiknél az ösztrogén szintje jelentős mértékben lecsökken vagy megemelkedik. Mindkét esetben migrénszerű tüneteket és konstans rosszkedvet tapasztalhatunk.

Folytonos álmatlanság

Az álmatlanság, más néven inszomnia az alacsony progeszteronszint tünete is lehet. Megfelelő progeszteronszint esetén képesek vagyunk ellazulni, megnyugodni és pihentetően aludni. Az ösztrogén és a progeszteron szintje közvetlenül szülés után általában nagyon alacsony a nőknél, ami hozzájárul, hogy a friss anyukák sokszor nem tudnak aludni még akkor sem, ha éppen lenne rá idejük.

Fokozott izzadás

A hirtelen jelentkező, intenzív izzadás, esetleg láz is lehet hormonzavar tünete. A hormonok befolyásolják a testhőmérsékletet, ezért ha az egyensúlyi állapot felborul, hőhullámokat tapasztalhatunk. Ez különösen a menopauza során és után gyakori jelenség, hiszen a klimax jelentős kihatással van a hormonháztartásra.

Állandó fáradtság

Pajzsmirigy-alulműködés esetén sokaknál az első tünet a konstans fáradtságérzés, amely sem pihenés, sem alvás hatására nem akar megszűnni.

Hirtelen változások a testsúlyban

A hormonális egyensúly zavara esetén hízhatunk akár attól függetlenül is, hogy mit és mennyit eszünk. A hasi zsírréteg megvastagodásához vezethet, ha szervezetünkben magas az ösztrogén, a kortizol vagy az inzulin szintje, illetve alacsony a tesztoszteroné. A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje miatt lelassulhat az anyagcsere, ami miatt szintén gyarapodásnak indulhat a testsúly.

Hirdetés