Bien.hu

| 2022. 04. 24. – 14:06 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Vitaminok tekintetében bőven van miből válogatnunk, kezdve a multivitaminoktól egészen az A-vitaminig, ásványi anyagokig. Azt viszont kevesen tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, melyiket mikor veszed be, mert ettől függhet, mennyire hatásos, vagy éppen egyáltalán nem hatásos az adott étrendkiegészítő!

Vízben oldódó vitaminok

Léteznek kifejezetten vízben oldódó vitaminok, amelyeket a testünk nem képes magától termelni. Ezeket különböző növényekből, húsokból és étrend-kiegészítőkből tudunk a szervezetünkbe juttatni: a C-vitamin, valamint a B-vitaminnak több típusa is ebbe a kategóriába tartozik. Ezeket leginkább üres gyomorra érdemes fogyasztani, mert úgy tudnak leggyorsabban felszívódni, ezért lehetőleg reggel, fél órával étkezés előtt, vagy ez után két órával vedd be - írja a bien.hu.

Ami pedig kifejezetten a B-vitaminokat illeti, őket leginkább szintén reggel érdemes fogyasztani. A C-vitaminnal egy időben pedig érdemes lehet D-vitamint is bevenni, ezek ugyanis egyszerre még jobban kifejtik a hatásukat.

Zsírban oldódó vitaminok

A vízben oldódóak mellett vannak zsírban oldódó vitaminok is, amelyekre a testednek kisebb adagokban van szüksége, és ezeket a májadban és a zsírszöveteidben tárolja a tested. Figyelj oda arra, hogy ezeket ne vidd túlzásba, mert több károsodást okoznak, mint amennyi hasznuk lenne ilyen esetben!

Ebbe a kategóriába tartozik az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a K-vitamin, amelyek általában a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés során a szervezetünkbe jutnak, így ha erre odafigyelsz, nem kell étrend-kiegészítőket szedned. Ha mégis, akkor az esti vacsoráddal együtt érdemes bevenni, hogy bejussanak a véráramba.

Multivitaminok

A gyógyszertárakban sokan nem kifejezetten egy vitamint vesznek meg, hanem inkább a multivitaminokat próbálják ki, amelyekben rengeteg összetevő megtalálható. Mindegy, hogy ezt tabletta vagy elrágható cukorka formájában szerzed be, itt is sokat számíthat az időzítés. Üres gyomorra sose vedd be, mert hányingert tapasztalhatsz, így érdemesebb egy étkezés köré szervezni az időzítést.

Sokan a reggeli után veszik be, de amennyiben az étkezésed nem tartalmaz elegendő zsírt vagy olajat, a D-vitamin és sok egyéb vitamin (K, A, E) nem fog rendesen felszívódni. Ezért érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszel, és ennek függvényében beszedni a multivitamint!

Terhességi vitaminok

Várandósság során a legtöbb orvos javasolja a különféle vitaminok szedését, a kisbaba és az anyuka egészsége érdekében. Általában azt is elmondják, mit és mikor érdemes bevenned, de különböző körülmények is számítanak.

Például ha reggelente hányingerrel, rosszulléttel küzdesz, ezek az étrend-kiegészítők csak még inkább megnövelik a kellemetlen érzést. Ezért ebben az esetben lefekvés előtt, egy kevés étellel érdemes bevenni a vitaminokat. 

 Egyéb ásványi anyagok

Sokszor nem is vitamint kezdünk el szedni, hanem kifejezetten egy ásványi anyagot próbálunk pótolni: például vasat, kalciumot, magnéziumot vagy akár cinket. Figyelj oda az adagokra! Hiába mutatja ki a vérvétel azt, hogy elég komoly hiánya van a szervezetednek, akkor sem szabad túllépni a napi meghatározott értéket, mert a túladagolás komoly veszélyekkel járhat a szerveidre nézve.

Szakértők szerint a legjobb, ha valamelyik étkezés közben veszed be az étrend-kiegészítőt (különösen a vasat, magnéziumot, halolajakat), mert éhgyomor esetén hányingert, rossz közérzetet okozhatnak.

Mire figyelj még

Azt már elmondtuk, hogy nem szabad több vitamint bevenni, mint amennyit az előírás javasol, de ezen kívül arra is figyelni kell, hogy mit étkezel. Mert lehet, hogy rengeteg gyümölcsöt fogyasztasz, így a napi bevitel ebből is megvan; ilyenkor pedig nem érdemes az étrend-kiegészítőket bevenni.

Arra is figyelj oda, hogy milyen vitamint választasz, mert eltérő korcsoportok számára is készülnek termékek, és egészen másra van szüksége egy felnőttnek és egy idősebb korban lévő embernek. Ahogy az is sokat számít, hogy milyen egyéb gyógyszert szedsz, mert van, amit nem szabad egymással kombinálni!

Hirdetés

Forrás