Kárpátinfo hetilap


| 2022. 04. 25. – 10:32 |
Az igények felmérése végett rendszeresen találkozik az egész megyét behálózó összekötői csapat, hogy közösen ötleteljenek. Legutóbb április 22-én jöttek össze Beregszászon. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét nem véletlenül nevezik a legdinamikusabban fejlődő civil szervezetnek. Még a Covid, s most a háborús időszakban is havonta újabb és újabb tagcsaládokkal bővül az egyesület. Az igények felmérése végett rendszeresen találkozik az egész megyét behálózó összekötői csapat, hogy közösen ötleteljenek. Legutóbb április 22-én jöttek össze Beregszászon.

A református gyülekezeti teremben tartott találkozó résztvevői előtt Tarpai József elnök elmondta, hogy bár elsősorban nem szociális támogatások révén kívánják támogatni a tagcsaládokat, hanem tartalmas közösségépítő alkalmak sokaságával, hogy növeljék a legkisebb, de a társadalom szempontjából talán legfontosabb közösségnek, a családnak az összetartó erejét, magyarországi támogatóknak köszönhetően az utóbbi időben különböző segélycsomagokat is ajándékoztak a tagcsaládoknak. Így a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítványnak köszönhetően valamennyien egységcsomagot kaptak, melyek elsősorban tartós élelmiszert és higiéniai eszközöket tartalmaztak, majd a Ferences Alapítvány segítségével a Rédei Kertimag Zrt.-től kedvezményesen kaptak vetőmagokat azon családok számára, akik itthon maradtak és a túlélést választva bevetik kertjeiket. A közeljövőben pedig a Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően előnevelt csirkéket is átvehetnek azok, akik a fennmaradás és megmaradás érdekében az önellátást választották. Ám továbbra is azt tervezik, hogy a lehetőségekhez mérten minél több tartalmas programot szerveznek tagcsaládjaik számára.

Tarpai József beszámolt arról, hogy a szervezetnek most a háborús helyzet miatt módosítania kellett a tervein, szólt az elmaradt vagy elhalasztott eseményekről, majd vázolta az adott körülmények között megszervezhető programok lehetőségét. Így a jelenleg hétfőnként és csütörtökönként óvodásoknak, kisiskolásoknak a KMNE székházában tartott játékos-mesés foglalkozások mellett április 26-tól kezdődően heti két alkalommal sportfoglalkozásokat szerveznek az iskolások számára a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház udvarán. Április 29. és május 1. között önkéntes munkára invitálják az egyesület tagjait a Vadvölgy panzió területére. Az anyák napja közeledtével az édesanyáknak biztosítanak testi és lelki feltöltődésre lehetőséget nyújtó alkalmakat. Május 7-én sportnapra invitálják az érdeklődőket a Barátság Stadionba, május 14-én pedig autóbuszos és gyalogtúrát szerveznek néhány vízeséshez. Tervezik az anya-lánya, apa-fia programokat is, illetve a házaspárok találkozóját is szeretnék megtartani. Ezek időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják a tagcsaládokat.

A találkozó kiscsoportos beszélgetéssel folytatódott, amelyen feltették egymásnak a hogy vagy? kérdést. Úgy tűnik, erre ebben a háborús helyzetben igencsak nagy szükség volt. Emellett a jövőt is tervezték, hogy miképpen tudnának minél többet tenni a gyerekekért, családokért. Kiderült, szükség lenne mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok segítségére, hogy szülők, gyermekek fel tudják dolgozni a most kialakult helyzetet. Illetve a nagycsaládosok összekötői azt is megfogalmazták, hogy fontos lenne mihamarabb újraindítani az óvodákat, az iskolákat, hiszen a Covid miatt évek óta tartó online oktatás nem adja meg azt az élményt, amit a kontaktoktatás jelent.

Ám elsősorban valamennyien annak az óhajuknak adtak hangot, hogy legyen végre béke már!

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • A KMNE összekötőinek találkozója
  • A KMNE összekötőinek találkozója
  • A KMNE összekötőinek találkozója
  • A KMNE összekötőinek találkozója
  • A KMNE összekötőinek találkozója
  • A KMNE összekötőinek találkozója

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 17. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.