MTI

| 2022. 04. 27. – 15:00 | Kína |
Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó, ezzel elsőként szüneteltetve oroszországi működését a kínai technológiai vállalatok közül az ukrajnai háború kezdete óta - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerdán.

A dél-kínai sencseni központú vállalat, amely világvezetőnek számít a dróngyártás terén, kedden tett közzé egy rövid közleményt az internetes oldalán a döntésről - írja az MTI.

A közlemény szerint a DJI a különböző joghatóságokhoz kapcsolódó megfelelési követelmények belső vizsgálatát követően hozta meg a határozatot.

A céget bírálatok érték olyan vádak kapcsán, miszerint az orosz hadsereg DJI által gyártott drónokat vet be Ukrajnában. A múlt héten a vállalat a vádakra reagálva közleményt adott ki, miszerint termékeiket lakossági használatra fejlesztették ki, és az emberek életének megkönnyítésére tervezték. Hangsúlyozták továbbá: nem forgalmaznak katonai felhasználású termékeket, és "kategorikusan elleneznek" minden arra irányuló próbálkozást, hogy a DJI-termékekhez bárki is fegyvereket csatoljon.

Március elején Mihajlo Federov ukrán miniszterelnök-helyettes azt állította, hogy az orosz csapatok a DJI termékeit használják rakétáik navigálására. A kínai gyártó erre azt a választ adta, hogy nem képes egyesével hatástalanítani az általa gyártott drónokat. Március végén pedig a vállalat elutasította a vádakat, miszerint segítené az orosz hadsereget,

miután az Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai készülékforgalmazójának számító MediaMarkt levette polcairól a DJI termékeit.

Más kínai nagyvállalatok egyelőre nem jelentettek be az oroszországi tevékenységüket vagy az orosz piacot érintő lépést. A kínai kormányzat az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és szankciók alkalmazása helyett tárgyalásokat sürget a helyzet rendezése érdekében.

Hirdetés

Forrás

MTI