MTI

| 2022. 04. 27. – 07:12 | Oroszország |
Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai svéd nagykövetség három diplomatáját - közölte kedden az orosz külügyminisztérium. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai svéd nagykövetség három diplomatáját - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca kedden bekérette Svédország oroszországi nagykövetét, akinek határozott tiltakozását fejezte ki a svéd hatóságok "barátságtalan" lépései - a stockholmi orosz nagykövetség három munkatársának "indokolatlan", április 5-én bejelentett kiutasítása, a "kijevi rezsimnek" nyújtott katonai támogatás, valamint az ukrán nacionalisták "a Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeinek eltussolása" - miatt, írja az MTI.

Moszkva ellenlépésnek minősítette a svéd diplomáciai munkatársak nemkívánatos személynek nyilvánítását.

Reagálásában Ann Linde svéd külügyminiszter indokolatlannak és aránytalannak nevezte,  hogy Oroszország kiutasítja a királyság négy diplomatáját.

A svéd diplomáciai tárca a TASZSZ hírügynökség érdeklődésére megerősítette, hogy a miniszter nem tévedett, amikor azt állította, hogy négy diplomatát utasítanak ki Oroszországól, mert az orosz lépés a szentpétervári főkonzulátus egy munkatársát is érinti.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Finnország és Svédország májusban együtt kéri felvételét a NATO-ba. Bár a Krim félsziget 2014-es orosz annektálása óta mindkét észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, a két ország korábban kifejezetten ellenezte a csatlakozást, amelyet a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt.

Forrás

MTI