Kárpátinfo hetilap


| 2022. 04. 03. – 11:11 | Kárpátalja |
A kisgejőci születésű Kelemen Dominika tanulmányai mellett oktat, valamint sminkesként várja a szépülni vágyókat.

Hirdetés

A hivatásunk meghatároz minket, kitölti életünket. S hogy mi is lesz ez a tevékenység, amely elégedettséggel tölt el? Sokan csak hosszú évek múltán találnak rá útjukra. Azonban nem feltétlenül egy dolog lesz az, amelyben kiteljesedhetünk – van, hogy többféle tevékenységet űzünk, s ezek együttesen tesznek boldoggá minket. Így van ezzel a kisgejőci születésű Kelemen Dominika is, aki tanulmányai mellett oktat, valamint sminkesként várja a szépülni vágyókat. Vele beszélgettünk indulásról, kihívásokról.

– Mit tudhatunk a fiatal hölgyről?

– Kisgejőcön születtem, azonban ma már időm nagy részét Beregszászban töltöm. Középiskolai tanulmányaimat szülőfalumban végeztem. Mindig is nagyon jól ment a matematika, és már 10-11 évesen elhatároztam, ha felnövök, ezzel szeretnék foglalkozni. Emlékszem, részt vettem egy Terebesi Viktor matematika versenyen, amely Beregszászban került megrendezésre. Ekkor láttam először a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, és már akkor eldöntöttem, hogy az intézmény matematika szakát fogom választani. A tantárgy iránti lelkesedésem végzős középiskolásként sem múlt el, így az érettségi után beadtam jelentkezésemet a főiskolára, amelynek ma is diákja vagyok.

– Időközben a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke lett. Milyen feladatokat lát el?

– A Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának három éve vagyok tagja, második éve pedig én vezetem a szervezetet. Az elnöki feladatkörömbe tartozik a hallgatókkal és a főiskola vezetőségével, valamint más külhoni és anyaországi szervezetekkel való kapcsolattartás, rendezvények és diákcsereprogramok szervezése, csapatépítés, valamint egyéb kisebb feladatok. Elnökként tagja vagyok a II. RFKMF Tudományos Tanácsának, valamint az Oktatási Módszertani Tanácsnak. A hallgatókat legjobb tudásom szerint próbálom segíteni. Bátran fordulhatnak hozzám kérdéseikkel kéréseikkel. A csapatunkkal tájékoztatjuk a hallgatókat az aktualitásokról – különböző programokról, esetleg munkalehetőségekről –, illetve pályázati felhívásokról. Felügyelünk a Kölcsey Ferenc Szakkollégium rendjére, a szabályok betartására.

– Emellett a pedagóguspályán is kipróbálta magát. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

– Mint említettem, a tanítás gyermekkori vágyam volt, így amikor 2020-ban megkerestek a Beregszászi Horváth Anna Gimnáziumból azzal, hogy informatika tanárra lenne szükségük, azonnal igent mondtam. Először csak informatika tanárként tevékenykedtem, később azonban matematika órákat is kaptam. 2021-ben úgy döntöttem, tanintézményt szeretnék váltani. Lehetőséget kaptam az Oroszi Gimnáziumban dolgozni, amelyet el is vállaltam – jelenleg több mint egy teljes állásban matematikát, informatikát és fizikát oktatok az 5–9. osztályokban, emellett osztályfőnökként is tevékenykedem. Eddig számtalan tapasztalatot szereztem.

Rengeteg pozitív élménnyel gyarapodtam, de persze voltak kevésbé vidám percek is az elmúlt két évben. Azonban a jelenlegi munkahelyemen nagyon kiegyensúlyozottnak érzem magam. Úgy gondolom, megtaláltam a közös hangot úgy a kollégákkal, mint a gyerekekkel. Szerintem, amint meg találja a tanár a diákokkal a közös hangot, onnantól kezdve jól fognak tudni együttműködni.

– Magánórákat is ad az arra jelentkezőknek…

– 2020-tól a külső független tesztelésre (ZNO) készítek fel diákokat. Azonban nem csupán a matematika ZNO felkészítésére várok tanulókat, fordulhatnak hozzám azok is, akik nem állnak még érettségi előtt, de szeretnék gyarapítani tudásukat matematikából. Elsőként felmérem az adott tanuló tudását, így egy egyénre szabott terv szerint taníthatok. Akik megkeresnek, nem csak egy ZNO-s tanárt kapnak, hanem egy matematika tanárt is. Ez alatt azt értem, hogy ha elakadnak az iskolai házi feladattal, úgy érzik, szükségük van egy kis segítségre a dolgozatokhoz való felkészülésben, akkor is nyugodtan kereshetnek. Emellett a KMPSZ tantárgyi vetélkedőire feladatlapokat is készítek. Már gyerekként is aktívan részt vettem ezeken a versenyeken, amikor pedig lehetőségem adódott, hogy valamilyen formában kivegyem a részem a munkálatokból, habozás nélkül mondtam igent. Két évig csak a verseny napján a regisztrációban, felügyelésben, a gyerekek munkáinak kijavításában segédkeztem. Jelenleg pedig már második alkalommal készítek feladatlapokat az informatika vetélkedőre. Nagyon jó érzés az, hogy kivehetem a részem ezekben a munkákban, hiszen – mint említettem – én a főiskolát egy KMPSZ által szervezett matematika vetélkedőn ismertem meg. Bízom abban, hogy ezeken a versenyeken és programokon a gyerekek is hasonló élményekkel gazdagodnak.

– Ezek után milyen ötlet vezette a sminkes szakma kipróbálásához?

– A sminkelés néhány éve még nagyon távol állt tőlem – csak fontos alkalmakkor viseltem sminket. Majd 2020 tavaszán, amikor a pandémia megállítása érdekében bevezették az országos karantént, elkezdtem fejleszteni a sminkes tudományomat. Azonban közel sem azzal a céllal, hogy én egyszer sminkes legyek – egyszerűen nem tudtam magam elképzelni ezen a pályán. A barátaim és szeretteim noszogatására azonban 2021 nyarán részt vettem a Vivien Szépségszalon smink oktatásán. A tanfolyam elején éreztem már, hogy megérkeztem, és hogy jól döntöttem, hogy belevágtam. Azóta várom a kedves vendégeimet, nagyrészt Beregszászban – hisz sokat tartózkodom ott –, de akár Kisgejőcön is felkereshetnek. Az érdeklődőknek nappali- és alkalmi sminket, menyasszonyi sminket tudok készíteni. Ezen kívül nagyon szeretem az egyéb kreatív munkákat, így halloween-i, farsangi sminkekre is nagy szeretettel várom vendégeimet.

– Hogyan alakította át életét a jelenlegi helyzet?

– A jelenlegi háborús helyzet, ahogy mindenkire, úgy az én életemre is kihatással volt és van. A munkahelyemen és a főiskolán is online oktatásra kényszerültünk, ezáltal mindkét oldalról megtapasztalom az online oktatás „szépségeit”. Nehéz eldöntenem, tanárként vagy hallgatóként élem meg rosszabbul, de talán tanárként. Számomra az online órákra való felkészülés kétszer annyi időbe telik, mint a jelenléti oktatásnál, hisz a megtartott órákon kívül készítek a gyerekeknek olyan segédanyagot, amelyet az órákon kívül is könnyedén használhatnak. A magándiákjaimmal is csak online tudom tartani a kapcsolatot. Tehát mondhatjuk, hogy az életem jelentős részét az online térben élem jelenleg. Emellett az elmúlt két év a HÖK életére is kihatással volt.

A koronavírus kirobbanása után vettem át a szervezet vezetését, így nagyon nehéz volt olyan programokat, rendezvényeket szervezni, amelyek megfelelnek minden karantén­szabálynak. Azt kell mondjam, nem egyszerű helyzetben élünk, reméljük, mihamarabb visszatérhet minden a megszokott medrébe.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Számomra a munkám a gyermekkori álmom beteljesülése. Sokan vannak, akik feladják céljaikat, és olyan munkát végeznek, amely nem teszi teljessé őket. Én azonban szerencsésnek mondhatom magam, hisz megtaláltam azt, amit igazán örömmel végzek. Be kell vallani, nem egyszerű dolog a mai világban tanárnak lenni, de én büszke tanár vagyok. Ha látom, hogy átadtam a gyerekeknek valamit a tudásomból, az elfeledtet minden sérelmet. Az oktatás mellett a sminkelést pedig hobbiként élem meg, egy kreatív megnyilvánulásnak. Számomra a smink egy önkifejező eszköz. De dolgozzunk bármit is, minden munkában van valami szórakoztató, egyedi. Ha ezt megtaláljuk, az elvégezendő munka máris könnyebbé válik.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 13. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.