MTI

| 2022. 04. 04. – 17:20 | Európai Unió |
Az orosz hadsereg által Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok a megszállásra vonatkozó nemzetközi jog hatálya alá tartoznak, az Európai Unió (EU) ezért is sürgős feladatként további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. Fotó: Internet

Hirdetés

Az orosz hadsereg által Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok a megszállásra vonatkozó nemzetközi jog hatálya alá tartoznak, az Európai Unió (EU) ezért is sürgős feladatként további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Az MTI szerint Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az EU a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők által a beszámolók szerint több elfoglalt, időközben visszafoglalt ukrán városban elkövetett atrocitásokat.

Ezekért a tettekért az orosz hatóságok felelősek, mert abban az időszakban követték el őket, amikor az orosz hadsereg gyakorolta a tényleges ellenőrzést az érintett területen - jelentette ki.

"Az ukrajnai Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömegmészárlást a történelem az európai földön elkövetett atrocitások között fogja említeni"

- mondta Borrell.

A háborús bűncselekmények, és más súlyos jogsértések elkövetői, valamint az ezekért felelős kormánytisztviselők és katonai vezetők felelni fognak e tettekért - húzta alá Borrell, és megerősítette: az Európai Unió minden olyan eszközt támogat, amellyel biztosítható, hogy az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett emberjog-sértéseket feltárják, és a nemzetközi humanitárius jogot megsértőket felelősségre vonják.

Közölte, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények felderítésére indított vizsgálatot, valamint az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának vizsgálóbizottsága által elvégzendő munkát. Az EU segítséget nyújt az ukrán legfőbb ügyésznek és az ukrán civil társadalomnak a háborús bűncselekmények bizonyítékainak gyűjtéséhez és megőrzéséhez - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek haladéktalanul és feltétel nélkül véget kell vetnie az Ukrajna ellen indított háborúnak - zárta nyilatkozatát az uniós diplomácia vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatott hétfőn, hogy a nap folyamán telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz csapatok által Bucsában és más ukrán városokban elkövetett erőszakról. Elmondása szerint biztosította az ukrán elnököt arról, hogy az Európai Bizottság támogatja Ukrajnát, a gyilkosságok pedig - mint fogalmazott - "nem maradnak válasz nélkül, a bűncselekmények elkövetői nem maradhatnak büntetlenül".

Közölte továbbá: az EU az ukrán főügyésszel együttműködve nyomozócsoportot hozott létre a tömeggyilkosságok bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására, elemzésére, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására. A nyomozócsoport munkáját az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol), az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős uniós ügynökség (Eurojust), valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is támogatja - közölte.

"Globális válaszra van szükség. Az Európai Bizottság minden szükséges technikai és pénzügyi támogatást megad az EU által vezetett valamennyi vizsgálathoz"

- tette hozzá Ursula von der Leyen.

Az ukrán hatóságok vasárnap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Hivatalos közlések szerint Bucsában tömegsírra is bukkantak, legkevesebb 330 férfi holttestet találtak. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.

Hirdetés

Forrás

MTI