Kárpátinfo.net


Megosztás


Március végére az ukrán állampolgárok 66%-a szenvedett már el veszteséget a háború miatt.

Az RBC-Ukraine az Info Sapiens felmérésére hivatkozva közölte, hogy a megkérdezettek 43%-a jövedelme csökkenését vagy teljes elvesztését emelte ki, 28%-uk a munkahely elvesztését, 18%-uk a család szétválását, 8%-uk a ház vagy ingatlan elvesztését vagy megsemmisülését, 7%-uk a megfelelő orvosi ellátás hiányát, 6%-uk a családtagok életének vagy egészségének elvesztését.

Az ukránok leginkább attól tartanak, hogy a háborúban elveszítik az életüket vagy egészségüket (52%).

A felmérés szerint a háború kezdetén dolgozó ukránok mindössze 37%-a kapta meg a teljes márciusi bérét, 29%-uk részbért kapott, 26%-uk pedig egyáltalán nem kapott fizetést.

A versenyszférában dolgozók között rosszabb a helyzet: 31%-uk részbért kapott, további 31%-uk pedig egyáltalán nem kapott fizetést.

A felmérés szerint a legtöbb ukrán azt mondja, hogy fizetés nélkül 1-3 hónapra elegendő a jövedelme:

14%-uknak csak márciusra, 25%-uknak márciusra és áprilisra, 21%-uknak három hónapra.

Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy a háború miatt a munkát vagy a tanulást megszakítók 20%-a mára újrakezdte tevékenységét. Csak egyharmaduk nem hagyta abba a munkát vagy a tanulást a háború miatt.

A versenyszférában ismét rosszabb a helyzet, mint a közszférában: mindössze 25% nem hagyta abba a munkát, 54% viszont abbahagyta munkáját.

Az Info Sapiens felmérését 2022. március 24-28-án végezték 1000 válaszadó bevonásával Ukrajna-szerte, kivéve az oroszok által megszállt Krímet és Donbászt. A felmérés nem terjed ki a külföldre távozott ukránokra és az olyan megszállt települések lakosaira sem, ahol nincs kapcsolat.

A maximális elméleti hiba nem haladja meg a 3,1%-ot.