Hirado.hu
| 2022. 04. 07. – 19:00 |
A döntés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított büntetőintézkedések megkerülésére használhatja fel. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC). A cseh kormány korábbi döntését a képviselőház után csütörtökön a parlamenti felsőház, a szenátus is jóváhagyta.

A parlament döntését most már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitás. A döntés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított büntetőintézkedések megkerülésére használhatja fel - írja a Hirado.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint Csehország tagságának tényleges megszűnésére a szabályok szerint a kilépési dokumentum hivatalos beadásától számítva hat hónap múlva kerül sor.

A cseh kormány most azon fog dolgozni, hogy visszakapja a befizetett tőkéjét, és megkapja a banki tevékenységből származó részesedését.

A tárca kimutatása szerint mintegy 82 millió euróról van szó. „Aránylag szkeptikus vagyok, hogy sikerül-e visszakapni minden pénzünket” – jegyezte meg újságírók előtt a tárcavezető.

„Ezek a bankok még a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) idején jöttek létre, s egyes esetekben fennáll az a veszély, hogy Oroszország rajtuk keresztül megkerülhetné a szankciókat. Ezért szükséges a tagság mihamarabbi megszüntetése” – jelentette ki még márciusban a kormány döntése után Petr Fiala miniszterelnök.

Hirdetés

Forrás