MTI

| 2022. 04. 07. – 10:00 | Európai Unió |
Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte. Fotó: Internet

Hirdetés

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Jourová a "Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket" tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, akik egymással hálózatot szerveznek - írja az MTI.

Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését.

"Ez egy intő jel az EU számára is, hogy a demokráciainkat meg kell erősíteni" - hangsúlyozta. "A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközökkel is fellép, mások mellett az Europol révén" - tette hozzá.

Jourová hangsúlyozta továbbá, hogy a pártfinanszírozás tagállami hatáskörbe tartozik, azonban a Európai Unió központi szerveinek illetékességük van az európai pártcsaládok finanszírozásában. Emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly novemberben javaslatot tett az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozásával foglalkozó uniós szabályok felülvizsgálatára is. A rendelet aktualizálásának célja, hogy megkönnyítse az európai politikai pártoknak a nemzeti tagpártokkal történő, illetve a határokon átnyúló kapcsolattartását, növelje az átláthatóságot, különösen a politikai hirdetések és támogatások tekintetében.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólalását egy idézettel kezdte: "Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaikért folytatott küzdelmükben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az EU kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, emberi és kisebbségi jogaikat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják".

"Ezek a kijelentések a magyar szélsőjobb részéről hangzottak el néhány éve, amikor tagjai választási megfigyelőként vettek részt a krími referendumban,

és ünnepelve fogadták a félsziget Oroszország általi annektálását" - hívta fel a figyelmet a politikus.

Azt mondta, hogy a Jobbik és a magyar baloldal által kötött szövetséget az európai baloldali pártok lelkesen támogatták. "A Jobbik kormányfőjelöltjével Donald Tusk is egy színpadra lépett, bevonva az Európai Néppártot az ellenzék választási kampányába" - tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

Hirdetés

Forrás

MTI