MTI

| 2022. 04. 08. – 15:30 | Ausztrália |
Mintegy száz fenyegetést kapott egy ausztrál légitársaság egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint pilótái váltották ki az Ausztrália keleti partvidékén pusztító árvizeket. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mintegy száz fenyegetést kapott egy ausztrál légitársaság egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint pilótái váltották ki az Ausztrália keleti partvidékén pusztító árvizeket – jelentette az AFP francia hírügynökség pénteken.

Az interneten terjedő álhírek szerint a Handel Aviation pilótái özönvízszerű esőt zúdítottak az új-dél-walesi Lismore városára március 31-én azzal, hogy valamilyen anyagot juttattak a felhőkbe - írja az MTI.

Az ehhez hasonló összeesküvés-elméletek azt követően kezdtek el keringeni a világhálón, hogy az elmúlt hetekben pusztító áradások söpörtek végig Ausztrália keleti partvidékén a hatalmas esők miatt.

Az egyik széles körben megosztott üzenet a Handel Aviation egyik pilótájának számlájára írta az ítéletidőt, aki állítólag egy Cessna 210N Centurion (VH-JIL) típusú géppel fecskendezett valamiféle anyagot a felhőkbe az áradások sújtotta területek fölött.

Az összeesküvés-elméletet és a szóban forgó gép repülési útvonalát még Alice McCall ausztrál divattervező is megosztotta.

A Handel Aviation üzemeltetője, Mark Handel csütörtökön hamisnak nevezte az interneten keringő híresztelést. Elmondta: az összeesküvés-elmélet középpontjában álló repülőgép azzal a céllal indult útnak, hogy légi felvételeket készítsen a NearMap ausztrál térképészeti cégnek.

A Handel Aviationt bízták meg azzal, hogy térképezze fel az áradások sújtotta területeket a biztosítók és a segélyszolgálatok számára- erősítette meg a NearMap.

Hasonlóra minden természeti katasztrófa esetén sor kerül – hangsúlyozta a cég szóvivője.

Mark Handel rámutatott: a magyarázat ellenére a légitársaság számos durva fenyegetést kapott. Az egyik például így hangzott: „megvan a pilóták neve, rólad is tudjuk, hol laksz, és fizetni fogsz ezért” – árulta el Handel.

Hirdetés

Forrás

MTI