HáziPatika.com

| 2022. 04. 08. – 06:16 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy erős kávé fél órával edzés előtt elfogyasztva nagyban segítheti a zsírégetést - derült ki egy új spanyolországi kutatásból. A tudósok azt is kimutatták, hogy a hatás még erősebb, ha a mozgást délutánra időzítjük.

A koffein az egyik leggyakrabban használt teljesítményfokozó szer a világon, számos sportoláshoz ajánlott táplálékkiegészítő termék összetevője. Ennek ellenére, mint azt a Granadai Egyetem közleménye írja, a koffein ilyen irányú előnyös hatásait bemutató tudományos bizonyítékok köre meglehetősen szűkös. Éppen ezért az egyetem kutatói elvégeztek egy kísérletet, aminek keretében a koffein zsírégetésre gyakorolt hatását igyekeztek feltérképezni - írja a Házipatika.com.

A kísérletbe összesen 15 olyan férfi önkéntest vontak be, akik máskülönben nem szoktak rendszeresen koffeint fogyasztani. Összesen négy edzéstesztet folytattak le velük egy egyhetes időszak során, méghozzá véletlenszerű sorrendben vagy reggel 8 órai, vagy délután 5 órai kezdettel, illetve vagy koffeinfogyasztás, vagy placebo mellett. A résztvevőknek testsúlykilogrammonként 3 milligramm koffeint adtak, ami nagyjából egy erős kávénak felel meg. A teszt közben aztán azt figyelték meg a kutatók, hogy az alanyok szervezete mennyi zsírt éget, avagy oxidál el.

Nem mindegy, mikor alkalmazunk koffeint

"Eredményeinkből az derült ki, hogy az akut koffeinfogyasztás - 30 perccel az aerob testmozgás megkezdése előtt - napszaktól függetlenül fokozza a maximális zsíroxidációt" - fogalmazott Francisco José Amaro-Gahete, a Granadai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Arra is fény derült továbbá, hogy az edzés közbeni maximális zsírégetés mértéke napszaki változást követ: a délután mért értékek magasabbak volt, mint a reggeliek, ráadásul úgy, hogy mindkét esetben azonos ideig nem vettek magukhoz táplálékot a kísérleti alanyok előzőleg.

Összességében a bevitt koffein nagyjából hasonló szintre emelte a zsírégetést a reggeli tesztek során, mint amit délután mértek a kutatók a placebót kapó résztvevőknél. Mindez azt jelenti, hogy a spanyol kutatók vizsgálatai alapján a koffein és a közepes intenzitású aerob testmozgás társításától abban az esetben lehet a legoptimálisabb eredményt remélni a zsírégetés terén, ha délután sportolunk. A tanulmány a Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság (ISSN) folyóiratában jelent meg.

Hirdetés