Kárpátinfo hetilap


| 2022. 05. 01. – 08:08 | Kárpátalja |
A benei Bábel Zsuzsanna kezei közül igazán különleges finomságok kerülnek ki. Üstjében sárgabarackból, áfonyából, málnából, almából is készít lekvárokat.

Hirdetés

Egy kis édességre mindenki kapható. S ha ez a kertünkben megtermelt gyümölcsből készült lekvár, még ízletesebb lesz számunkra. A lekvárfőzés nagy múltra tekint vissza, hagyományőrzőink pedig szeretnék megőrizni az üstben készítés fortélyait, hogy a fiataloknak is átadhassák eme tradíciót.

A benei Bábel Zsuzsanna kezei közül igazán különleges finomságok kerülnek ki. Üstjében sárgabarackból, áfonyából, málnából, almából is készít lekvárokat. Ezekkel pedig palacsintánkat, süteményeinket, fánkjainkat ízesíthetjük kedvünkre. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Meséljen magáról.

– Benében születtem, ott is nőttem fel, jelenleg is ott élek családommal. Tanulmányaimat a helyi iskolában kezdtem, majd negyedik osztály után a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban tanultam. Érettségi után felvételt nyertem a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) angol-történelem szakára. Már a gimnáziumban is nagy szerelem volt a történelem, ezért nem is volt kérdés, hogy ezt szeretném tanulni. Bár tanárnak nem igazán tudtam magam elképzelni, de amikor elkezdtünk gyakorlatokra járni a főiskoláról, egyre inkább megszerettem. Olyannyira, hogy immár húsz éve tanítok!

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

– Még főiskolás voltam, amikor elkezdtem tanítani a szülőfalumban angol nyelvet. És itt is maradtam mind a mai napig. Kezdetben csak angolt, de pár éve már történelmet is tanítok. Nagyon szeretem a munkámat. El sem tudnám képzelni, hogy mást csináljak. Szeretem a gyerekeket, úgy érzem, ők is szeretnek egy kicsit engem. Igyekszem nemcsak tanítani őket, de meghallgatni a gondjaikat, problémáikat, örömeiket, ha épp azt szeretnék elmondani az angol szavak helyett. Nagyon sokat lehet tőlük tanulni a világ dolgairól is, ha odafigyelünk rájuk.

– Azonban a jelenlegi helyzet átalakította az oktatást...

– Előbb a koronavírus-járvány, most pedig a háborús helyzet teljesen felforgatta a megszokott életünket, az enyémet is. Azonban igyekszem mindig mindenben megtalálni a jó dolgokat, bár nem mindig könnyű. Az iskolai munka során át kellett állnunk az online oktatásra, ami nem volt könnyű sem tanárnak, sem diáknak. De ezzel is megbirkóztunk valahogy. Jelenleg azonban még nehezebb helyzettel találtuk szembe magunkat. Súlyos teher látni a gyerekek szemében a bizonytalanságot, az aggodalmat, hallani a légiriadók hangját. Ennek ellenére igyekszem helytállni, ott lenni és segíteni a diákjaimnak, ha szükségük van rá. Mindenkinek szüksége van egy biztos pontra a bizonytalanságban. Úgy gondolom, a diákoknak ma a tanárok azok.

– Ebben talán könnyebbséget jelent, hogy mentálhigiénés segítő is.

– Pár évvel ezelőtt első alkalommal hirdette meg a mentálhigiénés képzést Beregszászban a Budapesti Károli Gáspár Református Egyetem. Jelentkeztem a képzésre és sikeresen el is végeztem azt. Az az emberközpontú világnézet, amit a mentálhigiéné képvisel, közel áll hozzám. Úgy gondolom, hogy egy tanárnak mindig fejleszteni és képeznie kell magát ahhoz, hogy a lehető legközelebb tudjon kerülni a tanítványaihoz, és hogy igazi tanár-diák kapcsolat tudjon kialakulni közöttük. Ebben sokat segít nekem a mentálhigiéné. Ezen felbuzdulva társaimmal megalapítottuk a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaságot (KMMT), és büszkén mondhatom, hogy ma is aktívan működünk. Több programot is szerveztünk már eddig – ilyen volt a szülősegítő vagy a női programunk, illetve pályaorientációs programunkkal több iskolába is ellátogattunk. Emellett tanárként is részt veszek a képzésben, oktatom a következő mentálhigiénés szakembereket. Ez fontos számomra, hisz látom, mennyire szükség van vidékünkön az effajta munkára.

– Tanári munkája mellett kézműves lekvárokat is készít, melyek sokak kedvence. Hogyan jött az ötlet?

– A lekvárkészítés egy új kaland az életemben. Ezt persze nem egyedül csinálom, hanem a családdal közösen. Erre egy ember magában képtelen lenne. Mindig is fontosnak tartottam, hogy őrizzük a hagyományainkat. Innen indult a lekvárfőzés, ami napjainkban már-már feledésbe merült. Minden lekvárt hagyományosan, üstben főzve készítünk el, ahogyan nagyanyáink is csinálták. Épp ezért adtuk a termékeinknek a MILEKVÁRUNK nevet. Hiszen ez a lekvár mindenkié – azoké is, akik készítik, és azoké is, akik fogyasztják. Ebben benne van azoknak a tapasztalata is, akik generációkon keresztül átadták tudásukat nekünk, a jelen kor emberének. Jelenleg 15 féle lekvár közül lehet választani nálunk. Szinte minden olyan gyümölcsből főzünk finomságokat, ami megterem vidékünkön. Vannak hagyományos, cukorral készült, és cukormentes változataink is. Hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Emellett 2014-ben jelentkeztem a Rákóczi Főiskolán induló rongyszövés tanfolyamra. Így ennek megfelelően a téli időszakban rongypokrócokat készítek. Ezeket szintén a fesztiválokon értékesítettem korábban, valamint az érdeklődőknek be is mutatom a szövés technikáját, ezzel is hozzájárulva a hagyományaink fenntartásához.

– Ebben az időszakban hogyan találhatják meg önöket a vásárlók?

– A koronavírus-járvány előtt a fesztiválokon lehetett minket megtalálni. Mikor kitört a pandémia, akkor igyekeztünk az online térben értékesíteni a termékeinket. Jelenleg is főleg ott tudjuk tartani a kapcsolatot a kedves érdeklődőkkel. Megtalálhatóak vagyunk a MILEKVÁRUNK – Kézműves lekvárok és szörpök facebook-oldalon. De vannak többen, akik házhoz, haza jönnek hozzánk, Benébe.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Szeretek mindent, amivel foglalkozom – legyen az a tanítás vagy a lekvárfőzés. Szeretem, amikor rám mosolyognak a gyerekek és odasúgnak valamit a fülembe a kis titkaikból. És azt is, amikor azt mondja valaki, hogy kérek még abból a lekvárból, mert elfogyott és nagyon finom volt. Szeretek szeretetet adni és érezni az emberek szeretetét.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 17. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.